print
La Căuşeni va fi creată o filială a Zonei Economice Libere Bălţi în cadrul unui proiect implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Sud
27.03.2018
720 Accesări

Circa cinci mii de locuri de muncă vor fi create în Regiunea de Sud a ţării ca urmare a deschiderii Filialei Căuşeni a Zonei Economice Libere (ZEL) Bălţi. Proiectul va demara în acest an, fiind implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Sud în parteneriat cu Consiliul raional Căușeni. 

Bugetul proiectului de la Căuşeni constituie aproximativ 19 milioane de lei, mare parte din bani fiind acoperită din Fondul Naţional de Dezvoltare Regională (FNDR). Cu o sumă de 8,5 milioane de lei va contribui şi Consiliul raional Căuşeni.

„Prin realizarea acestui proiect preconizăm să creăm condiţii pentru dezvoltare economică în sudul ţării, construind reţele şi comunicaţii noi, drumuri de acces şi oferind posibilitate agenţilor economici din Căuşeni şi Ştefan Vodă să-şi extindă afacerile. Totodată, această zonă economică liberă este şi un model de parteneriat între administraţiile publice locale de nivelul I şi II care vor putea iniţia proiecte economice durabile", declară șefa Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud, Maria Culeșov.

Filiala Căuşeni a ZEL Bălţi va fi amplasată pe un teren cu suprafaţa de trei hectare, amenajat pentru construcţii industriale. Proiectul prevede construcția rețelelor, comunicațiilor, drumului de acces și amenajarea teritoriului în Filiala Căușeni a Zonei Economice libere Bălți.

În vederea dezvoltării proiectului, Consiliul raional Căușeni, în calitate de aplicant și beneficiar, a întreprins deja un șir de acțiuni, și anume: a alocat un teren cu suprafața de 8,5 hectare pe care va fi amplasată subzona economică; a elaborat și avizat, la organele de competență, documentația de execuție pentru construcția rețelelor, comunicațiilor, a drumului de acces şi în scopul amenajării teritoriului. De asemenea, a negociat cu potențiali dezvoltatori și rezidenți condițiile de construcție a halelor și organizarea  procesului de producere.

Unul din potenţialii rezidenţi a Subzonei Căuşeni, a  Zonei Economice Libere Bălţi este Compania Coroplast Fritz Mueller GmbH, care a înregistrat în or. Căuşeni o întreprindere şi a iniţiat procesul de producere a cablajelor în spaţiul temporar arendat. La moment, la întreprindere sunt angajate circa 200 de persoane din or. Căuşeni, com. Zaim, sat. Ursoaia, sat. Cârnăţeni din r-nul Căuşeni şi sat. Popeasca şi sat. Ermoclia din r-nul Ştefan Vodă.  Până în luna iulie al anului 2018 întreprinderea preconizează să livreze producţie în valoare de până la 900 mii EURO. Compania Coroplast Fritz Mueller GmbH, şi-a asumat angajamentul de a finanţa construcţia halelor de producere şi solicită de la Consiliul Raional Căuşeni transmiterea  terenului destinat halelor de producere  cu toate reţelele, comunicaţiile şi drumul de acces construite.

Proiectul „Oportunităţi pentru atractivitatea investiţională în economia Regiunii de Dezvoltare Sud" a fost inclus în lista proiectelor prioritare, finanțate din FNDR în 2017-2020. Pentru anul 2018 a fost aprobată spre finanțare suma de un milion de lei.

 

 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud