print
Posibilităţile de finanţare a tehnologiilor verzi, dezbătute cu experţi străini la Chişinău
30.11.2017
1203 Accesări

Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), cu suportul Enterprise Europe Network (EEN) și al Ambasadei Suediei din Republica Moldova, organizează astăzi, 30 noiembrie, la Chișinău, sesiunea gratuită de informare "Posibilități de finanțare a tehnologiilor verzi".

Sesiunea de informare este dedicată instituțiilor de suport în afaceri și întreprinderilor cu potențial de export și interes în finanțarea tehnologiilor verzi.

În cadrul întrunirii sunt prezentate serviciile rețelei EEN, opțiunile programului Demo Environment, a programului EU4Business EBRD, precum și serviciile de consultanță în domeniul mediului. În context, Richard From - reprezentantul Asociației Suedeze pentru Creștere Economică și Regională, a oferit participanților detalii despre componentele programului Demo environment: Planning grants și Demonstration projects, ce vin să ofere soluții pentru provocările regionale de mediu. Iar expertul Anders Sundvall, reprezentantul Rețelei Suedeze pentru Tehnologii Verzi (ASSET), a informat publicul despre asociația pe care o reprezintă și metodele de cooperare cu aceasta. 

Tehnologiile verzi, ecologice sau curate sunt rezultatul aplicării ecologiei și a chimiei "verzi" în scopul conservării mediului natural, al resurselor și a scăderii impactului negativ al activităților umane.

Sursele regenerabile de energie joacă un rol important în tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon. Energiile regenerabile sunt forme de energie provenite din procese naturale regenerabile ca  lumina solară, puterea vânturilor, puterea apelor curgătoare, procesele biologice şi căldura geotermală. Utilizând diverse tehnici, acestea pot fi captate şi transformate prin transfer energetic, în energie electrică. Energiile regenerabile au ca origine razele soarelui, nucleul Pământului şi interacţiunile gravitaţionale ale lunii şi ale soarelui cu oceanele.

Atunci când vorbim de energia regenerabilă nu ne referim doar la panouri solare, turbine eoliene sau cogenerare, ci şi la o serie de dispozitive inteligente care produc şi folosesc energie din surse regenerabile. Chiar dacă este vorba de mici consumatori, precum telefonul mobil sau diverse baterii ale dispozitivelor, acestea reprezintă o metodă extrem de ieftină de a beneficia de energie, iar per total reducerea consumului poate deveni vizibilă.

 

 

 

 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud