print
La Chișinău a avut loc primul Forum Agricol Transfrontalier România – Republica Moldova
13.11.2017
897 Accesări

Fermieri de pe ambele maluri ale Prutului și-au dat întâlnire la primul Forum Agricol Transfrontalier, care a avut loc vineri, 10 noiembrie, la Chișinău. Evenimentul a reușit, prin forța dezbaterii, să aducă pe tapet soluții atât pentru problemele producătorilor agricoli din Republica Moldova, cât și pentru cei din România. "Miezul" discuțiilor dintre fermierii de o parte și alta a Prutului  l-a constituit schimbul de experiență, în special cel înregistrat de România la nivel legislativ și în cadrul Uniunii Europene, stabilirea unor parteneriate de colaborare și preluarea bunelor practici de către fermierii moldoveni.

Forumul Agricol Transfrontalier UFMR - Uniunea Fermierilor din Republica Moldova și România a fost organizat de Asociația Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni AOAMP, în parteneriat cu Federația Națională PRO AGRO din România, Federația Națională a Fermierilor din Republica Moldova și mediul asociativ. La lucrările acestuia au participat circa 150 de antreprenori agricoli, reprezentanți ai mediului academic, ai autorităților publice centrale și locale din Republica Moldova și România.

Lucrările Forumului au derulat în trei axe: Agricultura în 6 sectoare prioritare; Dialogul reprezentanților din Republica Moldova și România; Investitori, Planuri de Afaceri și Parteneriate.

Totodată, antreprenorii agricoli, academicienii, oficialitățile s-au divizat în șase grupuri de lucru cu tematici diferite de activitate, conform sectoarelor prioritare (vitivinicol,  fructe și legume, cereale și oleaginoase, zootehnie, industrie alimentară și promovarea produselor, tineri antreprenori), unde, fiind dirijați de experți și facilitatori din Moldova și de peste Prut, au depistat problemele sectorului și au identificat soluții fezabile.

Secretarul General al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Iurie Ușurelu, a vorbit în cadrul evenimentului despre rolul colaborării dintre producătorii agricultori în vederea diseminării bunelor practici și a istoriilor de succes.

"Mă bucur să constat o prezență masivă a agricultorilor la acest prim Forum, ceea ce îmi oferă dreptul să cred că întrunirea în cauză va deveni o platformă eficientă de discuții și schimb de informații, de bune practici și istorii de succes. Antreprenorii agricoli sunt cei care observă efectele implementării politicilor agricole și în acest sens vom continua să oferim suportul necesar pentru a iniția proiecte inovative în agricultură și a îmbunătăți condițiile de trai pentru agricultorii din țara noastră. Apreciez dezbaterile în cadrul grupurilor de lucru și sunt sigur că acțiunile identificate pe termen scurt vor atinge obiectivele stabilite pe termen mediu", a subliniat Secretarul General al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Iurie Ușurelu.

În cadrul Forumului, Nicolae Ciubuc, directorul Agenției de Intervenții de Plăți în Agricultură (AIPA) a vorbit de suportul oferit agricultorilor prin intermediul agenției.

"Anual, pentru susținerea agricultorilor, din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural se oferă circa 900 mln. de lei pentru sprijinirea investițiilor în domeniul agricol. Obiectivul principal al colaborării dintre producătorii agricoli și autorități este modernizarea sectorului și atingerea standardelor europene. Vom depune în continuare eforturi pentru a spori calitatea documentelor depuse pentru subvenționare și în acest sens vom prelua bunele practici ale agențiilor de plăți din România", a subliniat  Nicolae Ciubuc, directorul AIPA.

La rândul său, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni, Alexei Repede, a vorbit despre rezultatele discuțiilor în cadrul grupurilor de lucru.

"Au fost identificate câte cinci provocări pentru fiecare sector prioritar, inclusiv am stabilit cele mai fezabile soluții pentru acestea. Acest forum este un punct de pornire și de motivare pentru fiecare participant. În continuare vom coopera și vom colabora pentru a dezvolta proiecte inovative în agricultură, a stabili planuri de colaborare și a crea noi oportunități pentru agricultori", a menționat Alexei Repede, președintele AOAFP.

În urma primei ediții a Forumului Agricol Transfrontalier UFMR- Uniunea Fermierilor din Republica Moldova și România a luat naștere platforma digitală www.ufmr.eu, unde vor putea fi accesate toate informațiile și concluziile discuțiilor de la Chișinău. În plus, aici vor putea fi publicate informații pentru producătorii agricoli din ambele state, iar la ediția următoare a Forumului va exista o evaluare cu privire la implementarea soluțiilor identificate în cadrul primei runde a dezbaterilor.

 La final participanții și-au exprimat disponibilitatea de a coopera și colabora în cadrul acestei platforme de comunicare eficientă, pentru a spori schimbul de informații și a dezvolta proiecte comune în domeniul agricol.

 

 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud