print
Autoritățile și societatea civilă își vor consolida capacitățile în vederea realizării prevederilor Strategiei UE pentru Regiunea Dunării
26.10.2017
555 Accesări

Reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, ai societății civile și ONG-uri din Republica Moldova s-au reunit, la Chișinău, în cadrul unei conferințe internaționale, pentru a discuta despre oportunitățile de consolidare a capacităților și finanțare în Regiunea Dunării. De asemenea, scopul evenimentului este de a identifica necesitățile de dezvoltare a regiunii și a realiza un schimb de informații și bune practici dintre părțile interesate. La eveniment participă reprezentanți din țările vecine Ucraina, România, precum și din Austria, Germania, Bulgaria.

În deschiderea evenimentului, Vasile Bîtca, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a punctat asupra importanței cooperării și sinergiei instituționale în vederea realizării eficiente a proiectelor de dezvoltare socio-economică a localităților țării noastre.

"Evenimentul constituie o platformă de comunicare ce oferă oportunități de identificare a diferitor surse, instituții și instrumente de finanțare ca promotori ale viitoarelor proiecte. Precum și este o ocazie pentru a gândi strategic și creativ la oportunitățile disponibile pentru implementarea unor inițiative comune cu alte țări parte a Strategia UE pentru Regiunea Dunării (SUERD).În ultimii ani, coordonarea și cooperarea Europeană a contribuit activ la dezvoltarea localităților dunărene și transfrontaliere, acest fapt fiind resimțit și de către cetățenii regiunii", a subliniat ministrul Vasile Bîtca

Totodată, oficialul a menționat că Ministerul Agriculturii,  Dezvoltării Regionale și Mediului are rolul de coordonator național al Strategiei în țara noastră și își asumă responsabilitatea coordonării activităților în realizarea celor 11 priorități ale SUERD.

Strategia UE pentru Regiunea Dunării oferă oportunități de dezvoltare socio-economică a statelor, precum și avantaje economice pentru sectorul public și privat, sporirea competitivității, antrenarea actorilor naționali într-un nou format. Republica Moldova fiind parte a SUERD  beneficiază de programe europene ce oferă suport financiar pentru inițiativele ce corespund priorităților acestei strategii: energie regenerabilă, cultură, turism, transport și mediu.

 

 

 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud