print
Dezvoltarea relațiilor cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, o bună oportunitate pentru inițierea altor proiecte în domeniul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului
11.10.2017
560 Accesări

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Bîtca, a avut o întrevedere cu managerul de țară al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), Valeriu Coșuleanu, în cadrul căreia au discutat despre proiectele în derulare, dar și despre posibilitatea finanțării altor proiecte din sectorul forestier și al alimentării cu apă și sanitație.

În context, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Bîtca, a menționat că susținerea construcției locuințelor sociale reprezintă unele dintre cele mai relevante proiecte ce derulează în mai multe localități din Republica Moldova și apreciat de concetățenii noștri, realizat cu sprijinul financiar al Băncii.

Totodată, ministrul a menționat că dezvoltarea relațiilor cu BDCE în următorii ani reprezintă o bună oportunitate pentru inițierea altor proiecte în domeniul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului.

„Apreciem susținerea acordată de BEC pe parcursul ultimilor ani. Mă bucur să purtămdiscuții și pe subiecte legate de eventualele investiții în cadrul noului minister. De asemenea, propun să inițiem parteneriat și pe proiecte în domeniul mediului, în contextul extinderii colaborării noastre", a menționat Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Bîtca.

În același timp, Valeriu Coșuleanu a apreciat pozitiv parcursul proiectelor demarate în 2014 și și-a reiterat sprijinul și întreaga deschidere pentru susținerea inițiativelor ministerului, care au în prim plan sectorul dezvoltării regionale, punând accent pe proiectelede aprovizionare cu apă și sanitație.

„Ținând cont de obiectivele prioritare de care ne ghidăm în cadrul BEC, suntem deschiși în continuare spre o colaborare eficientă din ambele părți. O gestionare responsabilă a mediului prevăd acțiuni concrete,în cadrul întrevederii mi-am pus drept scop susținerea proiectelor care vizează asistenţa regiunilor afectate de calamităţile naturale sau ecologice; crearea şi reabilitarea infrastructurii de alimentare cu apă potabilă, tratarea apelor reziduale şi a deşeurilor solide, producerea energiei pure care poate fi reînnoită şi reabilitarea patrimoniului istoric", a specificat managerul de țară a Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), Valeriu Coșuleanu.

Întrevederea a reconfirmat excelenta colaborare dintre Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și organismul financiar internațional, dezvoltată cu precădere în ultimii 4 ani prin finanțarea parțială a proiectului: „Construcția locuințelor pentru păturile socialmente vulnerabile, Faza II".

În cadrul acestui proiect finanțat de Republica Moldova și BEC, în anii 2014-2016, au fost date în exploatare 228 apartamente,  pentru anii 2016-2018 se preconizează finisarea construcției a încă 297 apartamente, iar pentru anii 2017-2019 urmează a fi date în exploatare 154 apartamente.

Colaborarea ministerului cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei vizează creșterea fondului de locuințe sociale pentru familiile social vulnerabile din Republica Moldova, Costul total al Proiectului constituie 20,4 milioane Euro, din care BCE participă cu 65% (13,4 milioane Euro). Împrumutul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei este acordat pe o perioadă de până la 20 de ani (de la data debursării) inclusiv 5 ani perioada de graţie. Republica Moldova contribuie la realizarea proiectului prin intermediul autorităţilor publice locale, pe teritoriul cărora se construiesc spaţiile locative, iar aportul acestora constituie 35% din costul proiectului şi este constituit din aport nefinanciar şi aport financiar.

 

 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud