print
La Carahasani, a fost sărbătorită Ziua Portului Popular
26.06.2017
1073 Accesări

Duminică, 25 iunie, în Republica Moldova s-a sărbătorit cea de-a două ediție a Zilei Naționale a Portului Popular. Sărbătoarea națională a fost instituită de Parlamentul Republicii Moldova, la inițiativa Ministerului Culturii. Conform hotărârii Parlamentului nr. 194 din 19 noiembrie 2015 ultima zi de duminică a lunii iunie a fost declarată „Ziua Portului Popular".

Scopul sărbătorii este valorificarea costumului autentic popular românesc și ale etniilor conlocuitoare, cunoașterea pieselor componente ale costumului și ale simbolurilor acestuia, promovarea tehnicilor de confecţionare a costumului popular, promovarea costumului popular drept valoare națională a patrimoniului cultural imaterial, introducerea costumului popular în viața modernă.

În acest an, gazdă a sărbătorii Portului Popular în raionul Ștefan Vodă a fost satul Carahasani, de unde iau naștere mai multe costume și accesorii populare. Evenimentul, care s-a desfășurat sub genericul „Îmbracă costumul popular", a avut loc în curtea și incinta Centrului de artizanat „Țarancuța-Carahasani", conducător Galina Marinescu.

Circa 200 de participanți și oaspeți din 15 localități ale raionului, îmbrăcați în straie naționale, începând de la conducerea raionului până la cei mici, au revenit pentru o zi la tradiționalul port strămoșesc.

Cu cuvinte frumoase de apreciere, încurajare și mulțumire au venit în fața prezenței Vasile Gherman, vicepreședintele raionului, Vadim Cociu, primar de Carahasani, Galina Marinescu, Vladimir Baligari, consilier raional. Apoi fiecare localitate și-a prezentat expoziția adusă cu cele mai variate și unice exponate - costume vechi, accesorii, fotografii din viața strămoșilor etc. A fost interesantă și utilă partea practică a festivalului - atelierul de lucru sau un master-clas oferit de meșterițele centrului de artizanat „Țărăncuța-Carahasani".

Un farmec deosebit au adus sărbătorii artiștii amatori din Carahasani - ansamblul de fluieriști „Lăstărașii" și colectivul artistic „Hartmanii".

40 de participanți ai festivalului raional de creativitate au fost decernați cu diplome și cadouri de preț, deoarece din unele sate au prezentat expoziții mai mulți actori comunitari - muzeele, casele de cultură, bibliotecile, meșterii populari, colecționari particulari.

A finalizat aceasta acțiune cultural-artistică așa cum e primit la moldoveni - cu o masă bogată și gustoasă pentru toată lumea.

Festivalul raional de creativitate „Îmbracă costumul popular" a fost organizat de Direcția cultură, tineret, sport și turism, sub egida Consiliului Raional Ștefan Vodă, în parteneriat cu primăria satului Carahasani. Astfel, eforturile comune au dat un rod minunat - o sărbătoare de zile mari, participanții plecând acasă cu cele mai frumoase impresii și dorința de a readuce în viața modernă elementele portului național.

Sursa: http://stefan-voda.md

 

 

 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud