print
Stație de tratare a apei potabile la Cahul, renovată cu fonduri europene
05.07.2016
1559 Accesări

Locuitorii orașului Cahul nu mai consumă apă de o calitate dubioasă din râul Prut. Aceasta pentru că, de aproximativ o lună de zile, ei beneficiază de o stație de tratare modernă. Deși se află, deocamdată, în proces de renovare, stația a fost repusă deja în funcțiune și lucrează ca și una nouă, având un sistem complex de purificare a apei. Stația reabilitată urmează să asigure cahulenilor un mod de viață mai sănătos, prin consumul apei de o calitate mai înaltă.

Stația de tratare din Cahul deservește 39800 de locuitori și asigură tratarea apelor uzate colectate din râul Prut. Reabilitarea respectivei stații este parte componentă a proiectului investițional "Îmbunătățirea serviciilor de apă și canalizare în raionul Cahul", în cadrul Proiectului-pilot "Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova", implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Regională Sud și Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

Valoarea lucrărilor de reabilitate a stației de tratare din orașul Cahul ajunge la suma de circa 11 milioane de lei. Sursele de finanțare sunt acoperite de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), din numele Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ).

Necesitatea efectuării lucrărilor de reparație a stației de tratare din Cahul a fost identificată de către finanțatori și autoritățile publice locale, fiind în deplină concordanță cu Strategia de dezvoltare socio-economică a raionului, capitolul Aprovizionare cu Apă și Canalizare.

Reieșind din documentul-cadru de planificare strategică, care își propune să asigure un sistem fiabil de alimentare cu apă a raionului Cahul, și ținând cont de faptul că respectiva stație de tratare a fost dată în exploatare în anul 1970 și până în prezent nu a fost renovată, nevoia aplicării pe sector a acestei măsuri investiționale a devenit una iminentă.

Mai mult de atât, reconstrucția stației de tratare se impunea și pe motiv că durata de viață a țevilor din oțel ale acesteia, uzate moral, cu o vechime mai mare de 40-50 ani, era una depășită, conductele tehnologice și armăturile existente necesitând o renovare completă.

Capacitatea stației de tratare a apei din Cahul este de 17,4 mii m3/zi. Luând în considerare că lucrările de reparație încă nu au fost duse la bun sfârșit, pe moment aceasta este utilizată doar în proporție de 50 la sută.

Aflat într-o vizită de lucru la Cahul, Vasile Bîtca, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, a subliniat importanța proiectului finanțat de Guvernul Germaniei prin intermediul GIZ. "Sunt ferm convins că astfel de proiecte, care vin în sprijinul cetățenilor și care au ca obiectiv major de a face viața oamenilor din Regiunea de Sud, afectată de secetă, mai ușoară, ajutându-i să aibă acces la servicii publice calitative, va duce nemijlocit la creșterea prosperității atât a comunităților beneficiare ale acestui proiect cât și la dezvoltarea socio-economică a întregului raion", a menționat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca.

 

Copyright © 2022 Agenția de Dezvoltare Regională Sud