print
Oficiali de rang înalt din Elveția, în vizită la Agenția de Dezvoltare Regională Sud
22.06.2016
1394 Accesări

Oficiali de rang înalt din Elveția - Excelența Sa, Manuel Sager, Director General al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) , E.S. Elisabeth von Capeller, Vicedirector General al SDC, Directorul Departamentului de Cooperare cu țările din Europa de Est, și Simone Giger, directoare a Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, au efectuat, în după amiaza zilei de azi, o vizită în centrul de reședință al Regiunii Sud.

În cadrul vizitei lor în orașul Cimișlia, ambasadorii elvețieni au avut o întrevedere cu directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, Maria Culeșov, membrul Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud, Gheorghe Netedu, și consultantul Agenției Internaționale pentru Cooperare a Germaniei (GIZ), Sergiu Pleșca.

Scopul vizitei de evaluare în țara noastră a persoanelor de rang înalt din Elveția, inclusiv în orașul Cimișlia, este de a se întâlni cu partenerii principali ai SDC în Republica Moldova și de a observa cum derulează proiectele realizate cu susținerea Guvernului Elveției.

Totodată, oficialitățile elvețiene au dorit să se informeze personal asupra activității ADR Sud și a problemelor de ordin socio-economic existente în Regiunea de Dezvoltare Sud a Republicii Moldova. Aceasta dat  fiind faptul că Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) intenționează să exploreze pe viitor și această platformă de colaborare - agențiile de dezvoltare regională, atât prin intermediul proiectului GIZ pe care SDS îl co-finanțează în raionul Cahul în domeniul apă și sanitație, cât și prin intermediul unui alt proiect aflat la început de cale în Moldova - „Consolidarea cadrului instituțional în domeniul de aprovizionare cu apă și sanitație".
Părțile au discutat despre specificul și particularitățile Regiunii de Dezvoltare Sud a Republicii Moldova și, respectiv, despre domeniile de intervenție ale Agenției de Dezvoltare Regională Sud în activitatea pe care instituția o desfășoară, despre colaborarea ADR Sud cu Agenția Internațională pentru Cooperare a Germaniei (GIZ) în cadrul proiectului Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova (MSPL) precum și cu APL I și II în procesul de implementare a proiectelor de dezvoltare regională.

De asemenea, oficialii din Elveția s-au arătat interesați de structura și de felul în care își exercită atribuțiile Consiliul Regional pentru Dezvoltare Sud, de concursul propunerilor de proiecte aflat în derulare, de perspectivele de dezvoltare ale ADR Sud, precum și, în mare parte, de cooperarea interinstituțională, care, în viziunea lor, ar putea contribui esențial la îmbunătățirea accesului durabil al populației rurale la apă potabilă de calitate. În această ordine de idei, ambasadorii elvețieni au solicitat de la reprezentanții ADR Sud propuneri în ceea ce privește modalitățile și ideile de cooperare eficientă pe viitor.

Maria Culeșov, directorul ADR Sud, a vorbit despre problemele existente în regiune, în special referindu-se la cea mai acută - aprovizionarea cu apă potabilă și sanitație. În această ordine de idei, doamna Culeșov a specificat că cea mai mare parte a proiectelor depuse de APL în cadrul actualului concurs al proiectelor de dezvoltare regională 2017-2020 țin tocmai de domeniul respectiv de intervenție și necesită o mare atenție și o esențială și consistentă finanțare.

Directorul ADR Sud a ținut să le mulțumească oaspeților străini pentru suportul acordat până în prezent țării noastre de Guvernul Elveției, specificând că ADR  Sud rămâne și în continuare deschisă spre colaborare cu donatorii străini și exprimând încrederea că această colaborare va fi una și mai strânsă, și mai eficientă pe viitor.

Menționăm că Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) acordă asistență Republicii Moldova în baza Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Confederației Elvețiene privind asistența umanitară și cooperarea tehnică, semnat la Chișinău la 20 septembrie 2001.

Astfel, începând cu anul 2000, asistența Elveției s-a axat pe activități umanitare și pe reabilitarea instituțiilor sociale pentru a asigura standarde de viață mai bune pentru locuitorii țării noastre, iar în ultima perioadă, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și-a concentrat eforturile în două domenii - Sănătate și Apă și Sanitație, urmărind obiectivul de a oferi suport în dezvoltarea acestor sectoare în conformitate cu standardele europene.




 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud