print
Parada Florilor„, eveniment de excepție în Regiunea de Dezvoltare Sud, punct de atracție pentru băștinași și străini
26.04.2016
2067 Accesări

Reprezentanți ai ambasadelor Chinei, Ungariei și României în Republica Moldova, președinți de raioane și primari din întreaga țară, precum și alte oficialități înalte au onorat cu prezența lor, de Florii, centrul de reședință al Regiunii de Dezvoltare Sud. În această zi, la Cimișlia, deja al treilea an, se desfășoară un eveniment de excepție - Parada Florilor.

Cea de-a treia ediție a Expoziției-târg "Parada Florilor" a întrunit la Cimișlia zeci de persoane din diferite colțuri ale țării, pasionate de creșterea florilor, dar și sute de localnici care au admirat roadele muncii celor care au făcut din pasiunea lor pentru flori o afacere "parfumată".

Evenimentul a fost organizat pentru a treia oară de Consiliul Raional Cimișlia cu scopul de a promova cultivarea în masă a florilor, arbuștilor și pomilor decorativi, precum și producerea materialului semincer și vine să contribuie la dezvoltarea floriculturii atât în Regiunea de Dezvoltare Sud, cât și în întreaga țară. 

În una din cele mai frumoase duminici ale primăverii, Duminica Floriilor, bulevardul Ștefan cel Mare al orașului a prins culoare și s-a transformat într-o imensă grădină cu flori de toată frumusețea și pentru toate gusturile. Astfel încât cei veniți la sărbătoare au putut nu numai să admire, dar și să procure flori pe placul inimii.

Mai mult de atât. Participanții la eveniment au avut ocazia să descopere Sudul țării prin meșterii populari și artiștii din această zonă, dar și din regiunile Centru și Nord ale Moldovei.  

Agenda celei de-a treia ediții a Expoziției-târg „Parada Florilor" a prevăzut vernisaje tematice, expoziții de gastronomie pe bază de flori, de artizanat și textile cu ornament floral, concursuri pentru cea mai bună prezentare și cea mai originală compoziție florală, un atelier de lucru privind îngrijirea florilor, sesiune foto pentru copii etc. Totodată, au fost puse în vânzare utilaje și echipamente necesare pentru horticultori.

Pe lângă expoziția de flori de diferite specii, oamenii au putut admira și un marș al copiilor îmbrăcați în costume tematice.

Printre cei mai solicitați crescători de flori în cadrul „Paradei Florilor" a fost Tatiana Mancoș din orașul Ștefan Vodă. Pentru Tatiana florile sunt o pasiune de mai bine de 15 ani. Femeia creează compoziții florale care îți fură privirea, fapt pentru care a luat premii și în cadrul actualei ediții a târgului.

 „Sunt bucuroasă să mă aflu astăzi la Cimișlia și să pot expune în cadrul acestui eveniment rodul muncii mele - florile. De asemenea, să pot vinde multe din ele. Este îmbucurător faptul că, până și în condițiile crizei de astăzi, oamenii rămân mișcați de frumusețea florilor și nu se zgârcesc să scoată din buzunar - care mai mult, care mai puțin - pentru a-și înfrumuseța primăvara grădina de lângă casă", ne-a relatat antreprenoarea. Ea a specificat că până în prezent se ocupa doar cu creșterea florilor de cameră, însă, din anul acesta, a decis să pună pe picioare o afacere mai mare, construind o seră în care a plantat și cultivă pentru vânzare flori de grădină.

Am întâlnit-o și în această primăvară la expoziție, cu o prezență destul de activă, pe Eufrosinia Filimon, floricultor din orașul Cimișlia, care ne-a declarat că florile sunt viața ei de toate zilele. „Ca să crești flori, trebuie ca acestea să-ți placă și să te inspire foarte mult, astfel încât să primești plăcere și satisfacție de la ceea ce faci, căci cultivarea florilor este o muncă foarte grea și migăloasă, care îți solicită efort și implicare zilnică", a spus florăreasa, precizând că are în vânzare pelargonii, petunii, sulfine, țigăncușe, alisum și multe alte flori pe placul tuturor.

Oleg Bantoș, un agricultor din Ialoveni, prestația căruia a fost una de-a dreptul memorabilă și impunătoare în cadrul târgului, cultivă în serele sale mai bine de 100 de specii de flori. "Sunt 25 de ani de când, împreună cu soția, ne ocupăm de creșterea florilor. Cultivăm în sere foarte multe plante pentru decorarea exteriorului. Am adus cu noi la târg mușcate, panseluțe, begonii și alte flori", a spus agricultorul Oleg Bantoș. 

Un alt horticultor din orașul Comrat a adus la expoziție peste 200 de specii de arbuști, prețul cărora ajunge până la câteva mii de lei.

"Avem arbuști, brazi decorativi, brazi albaștri, verzi. Avem arbuști tuia, în formă sferică și cilindrică. Cu 2.500 de lei puteți să cumpărați un arbust mai special", a spus producătorul de arbuști din Comrat, Viorica Satirova. 

Vizitatorii expoziției-târg de la Cimișlia au beneficiat, cu ocazia evenimentului, și de sfaturi deosebit de utile și originale privind modul de amenajare a unei grădini. Astfel, bunăoară, cei care intenționează să planteze flori în curți au aflat că pot opta pentru diverse compoziții florale, cum ar fi cele plantate într-un coș din nuiele sau chiar în caloși, descoperind că până și încălțămintea poate fi un element decorativ.

Atmosfera de poveste care a dominat pe întreg parcursul sărbătorii a fost întreținută de un concert de muzică și dansuri populare. Și, în timp ce unii au cumpărat flori, alții au profitat de ocazie să admire prestația colectivelor artistice din Cimișlia, Comrat, Leova, Sărata Galbenă (Hâncești) ș.a.

"Menirea acestei expoziții-târg cu genericul "Parada Florilor" este de a fortifica și de a consolida domeniul floricultură, de a-i stimula pe producătorii de flori și arbuști din întreaga republică să fie mai puternici și mai competitivi", a spus președintele raionului Cimișlia, Mihai Olărescu. 

De menționat că, în acest an, la târg au participat 12 producători de flori și peste 20 de meșteri populari.


 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud