print
Consultări publice cu societatea civilă din Regiunea Sud în vederea susținerii sectorului agricol
24.10.2014
1356 Accesări

Cimișlia, 24 octombrie 2014/Consultări publice cu societatea civilă în vederea  orientării programului ENPARD la necesitățile sectorului agricol și dezvoltării rurale a Republicii Moldova.

Programul de Suport Bugetar - Stimularea Economică în Zonele Rurale (PAT ESRA) în cooperare cu Agenția de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud) și Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (AIPA), au organizat și desfășurat sesiunea de consultări publice cu societatea civilă din Regiunea Sud, unde au fost prezentate măsurile de susținere a sectorului agricol și dezvoltării rurale a Republicii Moldova.

                        

La eveniment au participat reprezentanți ai delegației Uniunii Europene, Centrelor regionale  ale serviciului de Extensiune Rurală, Federației Naționale a Agricultorilor din Moldova AGROinform, Asociațiilor pe filiere și profil din Zona de Sud, specialiștii ADR Sud.

În debutul evenimentului, directorul ADR Sud, dna Maria Culeșov, a declarat că susținerea și promovarea antreprenoriatului este una din prioritățile de bază a dezvoltării regionale. „De aceea am implementat cu succes și proiecte ce au vizat susținerea antreprenoriatului în agricultură. Anul trecut am finalizat proiectul Bird Life International, datorită căruia au fost  reabilitate 20 ha de pășuni în satul Ecaterinovca, r.Cimișlia,  iar în Tvardița, r.Taraclia au fost plantate și cultivate 10 ha de levănțică, în contextul difersificării  culturilor agricole. Sîntem prezenți la toate forumurile și reuniunile din Regiune și sîntem dispuși să contribuim la organizarea și susținerea acestor evenimente", a menționat Maria Culeșov.

În cadrul ședinței, audiența a fost informată  despre oportunitățile creării și dezvoltării unui portal / bază de date on-line a prestatorilor de servicii în afaceri. În acest sens, participanții au completat un chestionar , care va facilita colectarea  informațiilor   pentru  portalul respectiv, publicată pe site-ul ESRA (www.gfa-esra.md/docs/form/view.php). Discuțiile s-au referit și la sistemul de subvenționare a sectorului agricol, implementat de AIPA, din fondul de stat și din sursele Programului ENPARD, pentru anii 2015-2017.

Pe finalul reuniunii, participanții au completat chestionare  privind viziunile, sugestiile și oportunitățile oferite  de dezvoltarea rurală.

În perioada 2014-2020, Uniunea Europeană  va continua susținerea Republicii Moldova în dezvoltarea economică a țării, avînd ca prioritate suportul financiar  acordat  agriculturii și dezvoltării rurale, prin intermediul Programului UE de Vecinătate pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (ENPARD).

 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud