print
15 proiecte de dezvoltare regională vor fi finanțate în următorii ani din FNDR
16.08.2012
2721 Accesări

CIMIȘLIA|15 august| Ședința ordinară a CRD Sud. Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor în comun cu Agenția de Dezvoltare Regională Sud au organizat miercuri, 15 august ședința ordinară a Consiliului Regional de Dezvoltare Sud. Ședința a fost una de totalizare și raportare în urma petrecerii celui de-al doilea Apel de propuneri de proiecte și încheierii primului semestru de activitate din anul 2012. Din cei 32 de membri 25 au fost prezenți și au constituit majoritatea necesară pentru aprobarea deciziilor puse pe ordinea de zi.

Apelul de Propuneri de proiecte cu nr. II (APP II) a durat aproximativ patru luni de zile și s-a încheiat la jumătatea lunii iulie. Pe parcursul unei luni proiectele depuse au fost evaluate de comisia administrativă și de cea formată din experți. Concluziile lor au constituit principalul motiv de organizare a ședinței CRD care au, conform regulamentului, dreptul de a decide soarta proiectelor recepționate.

         Viceministrul Dezvoltării Regionale, Veaceslav Guțuțui, prezent la ședință a vorbit despre produsele primului Apel de Propuneri de Proiecte, care s-a derulat în prima jumătate a anului 2010. Proiectele recepționate în acea perioadă au ajuns astăzi să ofere servicii calitative beneficiarilor: ,,Am înregistrat progrese prin finalizarea lucrărilor la proiectele ,,Apă potabilă pentru comunitățile bazinului râului Prut" și „Construcția sistemelor de canalizare, stațiilor de pompare și reconstrucția sistemelor de aprovizionare cu apă a satului Ecaterinovca" suntem pe punctul de a finaliza proiectul implementat la Roșu cu sprijinul partenerilor noștri GIZ Molodva. Vom depune tot efortul ca proiectele implementate în Regiunea de Sud să fie finalizate până la sfârșitul anului 2012 și aici intervin cu rugămintea către aplicanți să fie cât mai receptivi și înțelegători."

         Ordinea de zi a ședinței a cuprins analizarea raportului de activitate a ADR Sud pentru primul semestru a anului 2012; audierea raportului privind implementarea proiectelor de dezvoltare regională cu finanțare din Fondul Național de Dezvoltare Regională (FNDR) și GIZ, pentru perioada ianuarie-iulie 2012; prezentarea proiectului Strategiei de Dezvoltare Regională Sud revizuit și conceptul POR Sud 2013-2015.

Directorul ADR Sud, Maria Culeșov, a  vorbit despre  raportul de evaluare a cererilor de finanțare pe proiectele depuse în cadrul APP II și despre stabilirea listei  proiectelor pentru includerea în Planul Operațional Regional (POR) pentru 2013-2015 ,,A fost o perioadă productivă, încărcată din punct de vedere emoțional și tehnic, au fost foarte multe întrebări și foarte multe lucruri neterminate. Am ajuns într-un final să le aranjăm pe toate și să alegem cele mai de succes idei pentru a căpăta finanțare din FNDR. Am recepționat 56 de note conceptuale în prima etapă, 27 de dosare cu cereri complete de finanțare în a doua etapă  și în urma concluziilor comisiilor de evaluare vă propunem astăzi spre aprobare 15 proiecte de dezvoltare regională care vor fi incluse în Documentul Unic de Program."

Consiliul Regional de Dezvoltare a votat în unanimitate propunerea de DUP 2013-2015 în care vor fi incluse 15 proiecte noi, toate în așteptarea finanțării imediat următoare.

Ce le 15 proiecte vor fi evaluate, săptămâna viitoare de către o comisie  interministerială. Concluziile finale ale comisiei vor fi prezentate Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale spre sfârșitul lunii septembrie.

DECIZIILE CDR Sud

PROCESUL VERBAL AL ȘEDINȚEI

 Agenda de lucru a cuprins și prezentarea reprezentantului întreprinderii mixte „EcoSolInvestment" SRL, Andrei Timuș. Prezentarea făcută a vizat un proiect finanțat de compania HFT Network Oy din Finlanda. Scopul principal al proiectul este dezvoltarea sistemului integral cu privire la managementul deșeurilor în Regiunea de Sud a Republicii Molodva, în conformitate cu normele și standardele Uniunii Europene în domeniul protecției mediului înconjurător. Acesta va fi divizat în două faze: dezvoltarea sistemului de colectare a deșeurilor conform standardelor europene și dezvoltarea sistemului de reciclare și depozitare a deșeurilor. Compania finlandeză își propune să creeze un sistem de gestionare a deșeurilor similar cu cel din Finlanda în patametrii Strategiei de gestionare integrată a deșeurilor în Regiunea Sud. Proiectul va fi implementat de către un agent economic, întreprinderea mixtă moldo-finlandeză „EcoSolInvestment" SRL cu bani veniți din investiții  finlandeze.

Prezentare proiectelor implementate de ADR Sud

Raport semestrial ianuarie-iunie 2012

 

Prezentare variantă preliminară a Strategiei de Dezvoltare Regională Sud revizuită

Planulul de implementare a proiectului moldo-finlandez

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud