Prima   -  Regiunea de Dezvoltare Sud   -  Prezentare

Regiunea de Dezvoltare Sud

   
Regiunea de Dezvoltare Sud
Ghid turistic al Regiunii de Dezvoltare Sud

Regiunea de Dezvoltare Sud (RDS) este situată în partea de sud a Republicii Moldova și cuprinde opt raioane: Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Căușeni, Cimișlia, Leova, Ștefan Vodă și Taraclia, ocupând 24% din teritoriul Republicii Moldova. Rîul Prut formează o graniță naturală în partea de vest a regiunii, în timp ce rîul Nistru, în mare parte, marchează hotarul de est. În extremitatea de sud-vest, RDS include o mică porțiune, de aproximativ 400 m, din malul stîng al Dunării. Suprafața regiunii constituie 7 379 km2, ceea ce reprezintă aproape un sfert (24%) din teritoriul Republicii Moldova.

Infrastructura localităților este compusă din: 1 oraș cu statut de statul de municipiu - Cahul, 9 orașe fără statut de municipiu (dintre care 7 centre raionale) și 278 de localități rurale rganizate în 177 comune. Orașele regiunii sunt: Basarabeasca, Cantemir, Căușeni, Căinari, Cimișlia, Leova, Iargara, Ștefan Vodă și Taraclia. Cea mai mare localitate urbană al regiunii este municipiul Cahul.

În comparație cu alte regiuni de dezvoltare și mediile pe țară, Regiunea de Dezvolzate Sud are cel mai mic grad de industrializare. Pămîntul este una din principalele resurse naturale, suprafața terenurilor agricole constituind 74% din suprafața totală a terenurilor.

În regiune locuiesc 528 mii de persoane, care formează 15 % din populația țării. Printre regiunile Moldovei, RDS se caracterizează prin cea mai scăzută densitate a populației – 72 locuitori/km2. Majoritatea locuitorilor regiunii, 73 %, sînt rezidenți în mediul rural.

 

Regiunea de Dezvoltare Sud