Prima   -  Galerie multimedia   -  Galerie video - Apeductul magistral Ștefan Vodă-Căușeni-Căinari — o prioritate pentru Regiunea de Dezvoltare Sud

Apeductul magistral Ștefan Vodă-Căușeni-Căinari — o prioritate pentru Regiunea de Dezvoltare Sud

 

Vă invităm să urmăriți un reportaj oferit de Directorul interimar al ADR Sud, Ion Pînzari, pentru "Radio Moldova", în cadrul căruia responsabilul relatează despre un proiect ambițios - "Apeductul magistral Ștefan Vodă-Căușeni-Căinari", unul din proiectele prioritare ale Regiunii de Dezvoltare Sud, fiind acceptat spre finanțare din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). 

Proiectul de infrastructură „Apeduct magistral Ștefan Vodă-Căușeni-Căinarițintește drept obiectiv general îmbunătățirea condițiilor de trai ale populației raioanelor Ștefan Vodă și Căușeni prin asigurarea accesului la servicii de alimentare cu apă de calitate. Beneficiari finali ai proiectului vor fi 143 257 de cetățeni din 26 de localități ale raionului Ștefan Vodă și din 48 de localități ale raionului Căușeni.

La prima etapă, este preconizată elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru proiectul dat și a documentației de proiectare. În acest scop, pentru anul 2022, prin Decizia Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale, s-a decis alocarea din FNDR a 4 milioane lei.

Dacă se va stabili că proiectul este fezabil, în cadrul acestuia se prevede construcția unui apeduct magistral, cu o lungime totală de circa 90 de km, care va traversa orașele Ștefan Vodă, Căușeni și Căinari. Conducta magistrală de alimentare cu apă va avea punctul de plecare din satul Cioburciu, care se află în zona Nistrului inferior. De asemenea, proiectul include construcția unui punct de captare a apei, a unei stații de tratare a apei, a trei stații de pompare a apei către punctul final al proiectului, amenajarea a cinci zone de protecție a mediului, crearea unui serviciu regional de aprovizionare cu apă potabilă.