Prima   -  Proiectul CRAFTS   -  Galerie foto - Tabăra de vară ”Inițierea tinerilor în meșteșugurile tradiționale”

Tabăra de vară ”Inițierea tinerilor în meșteșugurile tradiționale”

   
25.07.2022    

Într-un cadru natural deosebit din Tabăra "Izvoraș", satul Zloți, Republica Moldova s-a desfășurat Tabăra de Vară "Inițierea tinerilor în meșteșuguri tradiționale".

Au participat 24 tineri din Regiunea de Sud a Republicii Moldova, cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani, selectați din școlile profesionale și de cultură generală din Regiunea Sud Moldova și instruiți în 4 ateliere meșteșugărești de către 4 meșteri populari - formatori din România :

  • Cioplitură în lemn - meșter popular Viorel Marian,
  • Țesut la gherghef - meșter popular Raluca Ivănușcă,
  • Împletituri din fibre vegetale - meșter popular Stela Draguțan,
  • Croșetat - meșter popular Angela Rotaru.

Perioada de instruire a fost de 10 zile. Dacă în prima zi elevii abia au facut cunoștință, timid, cu ceea ce înseamnă un meșteșug tradițional, din ziua a doua au început a se contura mici obiecte, realizate de ucenici sub îndrumarea atentă a meșterilor - formatori.Acești adolescenți care, treptat au intrat în universul aproape necunoscut de inițiere în meșteșugurile tradiționale ale strămoșilor, au constatat, în final, cât de importantă este cunoașterea și respectarea culturii populare a neamului.

Spre finalul perioadei de tabără a fost organizată expoziția lucrărilor confecționate, care au demonstrat cât de implicați au fost tinerii în însușirea abilităților practice a artei meșteșugului.Copiii cu o deosebită mândrie au răspuns la întrebările jurnaliștilor și a vizitatorilor expoziției, au avut posibilitatea de a-și vinde propriile obiecte confecționate, astfel s-au convins că un meșteșug poate aduce venit. Dorința tuturor tinerilor din tabără a constat în continuarea pe viitor a acestor ateliere cu meșteșuguri specifice zonei etnografice de unde provin.