Prima   -  Proiectul Alimentare cu apă și canalizare în raionul Cahul   -  Noutățile proiectului - Conceptul de conectare a caselor individuale la sistemul de canalizare, discutat în cadrul ședinței Agenției de Executare a Proiectului "Alimentarea cu Apă și Canalizare în Cahul"

Conceptul de conectare a caselor individuale la sistemul de canalizare, discutat în cadrul ședinței Agenției de Executare a Proiectului "Alimentarea cu Apă și Canalizare în Cahul"

   
28.02.2020    

"Conceptul de Conectare a Caselor - Canalizare", elaborat de către Agenția de consultanță cu scopul de a oferi îndrumări părților interesate, astfel încât acestea să poată maximiza numărul de gospodării care se vor conecta la rețelele extinse de ape uzate a fost pus în discuție în cadrul ședinței Agenției de Executare a Proiectului Alimentare cu apă și canalizare în raionul Cahul din 26 februarie 2020.

Părțile implicate în discuții au specificat că, la nivel național, în Republica Moldova există o problemă majoră în ceea ce privește de a convinge și determina gospodăriile casnice să se conecteze la rețelele de canalizare nou instalate care se află în fața proprietăților lor, deoarece, în majoritatea cazurilor, gospodăriile au deja un mijloc de evacuare a apelor uzate (în fosa septică, infiltrarea în pământ sau scurgerea) și nu văd niciun motiv pentru a cheltui timp și bani pentru a face o nouă conexiune la noua rețea de canalizare. Acest lucru a fost ilustrat prin analiza experienței recente de conectare la rețeaua de canalizare în satul Roșu, raionul Cahul, unde rata de conectare la momentul redactării acestei lucrări este de aproximativ 25%.  

În procesul discuțiilor participanții la ședință au enumerat  mai multe provocări de ordin administrativ, tehnic, și financiar  precum :

- Amenajarea canalizării și a foselor septice existente diferă de la o gospodărie la alta; un sondaj detaliat la nivelul fiecărei gospodării ar fi necesar pentru a descrie pozițiile acestora.

- Topografia nu permite întotdeauna evacuarea prin gravitație a apei uzate către colectorul principal.

- În unele cazuri, poate fi necesar ca o conexiune să treacă peste proprietatea unei părți terțe din cauza unui gradient advers care împiedică curgerea gravitațională la canalizarea din stradă direct în fața proprietății

- Unele proprietăți au căi de acces betonate sau garduri din plăci de beton grele. În mod ideal, calea de conectare la casă ar trebui să evite obstrucțiile pentru a reduce costurile și perturbarea.

- Disponibilitate/capacitate limitată de plată pentru o conexiune la casă.

- Unele gospodării nu sunt ocupate, deoarece proprietarii locuiesc / lucrează în străinătate.

- În mediul rural nu toată apa care vine pe țeavă nimerește în rețeaua de canalizare deoarece  se folosește pentru îngrijirea animalelor și  la irigare. Astfel trebuie de gasit modalitatea de calculare a taxei pentru canalizare aparte. 

Dna Maria Culeșov, director ADR Sud, a menționat despre necesitatea de a discuta cu fiecare  potențial beneficiar, referitor la importanța conectării la sistemul de canalizare, contribuția necesară, amplasarea fântânilor, costul lucrărilor, etc. Este binevenit de a organiza echipe de informare și conștientizare, pentru identificarea celor mai oportune măsuri pentru convingerea cetățenilor de conectare la rețeaua de canalizare ce urmează a fi construită în cadrul proiectului dat.