Prima   -  Proiectul Alimentare cu apă și canalizare în raionul Cahul   -  Noutățile proiectului - Germania va acorda Moldovei un grant în valoare de 23,5 milioane de euro pentru aprovizionarea cu apă și canalizare a raionului Cahul

Germania va acorda Moldovei un grant în valoare de 23,5 milioane de euro pentru aprovizionarea cu apă și canalizare a raionului Cahul

   
22.07.2019    

Reprezentanții companiei internaționale de proiectare "Fichtner Water & Transportation" au efectuat astăzi, 22 iulie 2019, o vizită de lucru la Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud. Vizita a avut drept scop coordonarea activităților în cadrul proiectulu "Aprovizionarea cu apă și canalizare în raionul Cahul", finanțat de Guvernul Germaniei prin intermediul Băncii germane de Dezvoltare KfW.

Vizita reprezentanților companiei inginerești cu renume,  specializată în proiecte de infrastructură la nivel mondial, a avut loc în contextul în care Guvernul Germaniei și-a asumat angajamentul de a acorda asistență financiară sub formă de grant Guvernului Republicii Moldova pentru soluționarea problemelor existente în sectorul de alimentare cu apă și sanitație.

Programul de asistență financiară este concentrat pe două arii de intervenție: Îmbunătățirea infrastructurii de aprovizionare cu apă în Centrul Moldovei și Aprovizionarea cu apă și canalizare în raionul Cahul.

Astfel, în vederea realizării măsurilor prevăzute în aria de intervenție 2, Banca germană de Dezvoltare KfW a oferit, în martie 2015, un suport în valoare de 800 de mii de euro pentru elaborarea unui studiu de fezabilitate privind construcția unei stații de tratare a apei și a unei stații de epurare în orașul Cahul de către compania de consultanță „Posch+Partners". Iar actualmente, prin intermediul aceleiași bănci, Germania urmează să acorde Moldovei un alt grant în valoare de 23,5 mln. de euro pentru aprovizionarea cu apă și canalizare a raionului Cahul.

În acest sens, între Banca germană Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW), Republica Moldova (reprezentată de Ministerul Finanţelor) şi municipiul Cahul a fost semnat, la 1 august 2018, un Acord de Finanțare pentru realizarea Proiectului "Aprovizionare cu apă și sanitație în raionul Cahul".

Proiectul va fi implementat inclusiv cu suportul Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud. În virtutea acestui fapt, reprezentanții companiei de consultanță "Fichtner W&T", care urmează să elaboreze documentația de proiectare și să supravegheze lucrările de construcție, au discutat cu membrii echipei de implementare a proiectului angajate din partea ADR Sud.

Părțile implicate au trecut în revistă responsabilitățile și sarcinile care le revin, au discutat pe marginea unor prevederi ale Acordului de Finanțare. Totodată, au convenit din start asupra stabilirii unei bune înțelegeri și cooperări în vederea implementării cu succes  a proiectului, precum și asupra activităților care urmează a fi demarate în perioada imediat următoare.

Amintim că proiectul "Aprovizionare cu apă și sanitație în raionul Cahul" prevede dezvoltarea serviciilor de alimentare cu apă și canalizare în Cahul și patru sate învecinate: Cotihana, Crihana Veche, Pașcani și Manta.

În cadrul proiectului vor fi construite 8 km de rețele de alimentare cu apă și de canalizare în satul Cotihana, precum și sistemele de canalizare din satele Crihana Veche, Pașcani și Manta.

De asemenea, în Cahul, sistemul de alimentare cu apă va fi restaurat și extins cu 11 km, rețelele de canalizare vor fi extinse, stația de pompare va fi reparată la fel ca şi clădirea administrativă a Întreprinderii municipale "Apă Canal Cahul".

Proiectul va fi finanțat de banca germană de dezvoltare KfW și are ca scop restaurarea infrastructurii de bază a aprovizionării cu apă și canalizare în cel mai mare oraș din sudul Moldovei și în satele din apropiere.