Prima   -  Proiectul Alimentare cu apă și canalizare în raionul Cahul   -  Noutățile proiectului - Reprezentanții companiei austriece "Posch+Partners„ pun bazele unei strânse colaborări cu Agenția de Dezvoltare Regională Sud

Reprezentanții companiei austriece "Posch+Partners„ pun bazele unei strânse colaborări cu Agenția de Dezvoltare Regională Sud

   
18.02.2016    

O ședință de lucru cu participarea reprezentanților companiei austriece "Posch+Partners" în Republica Moldova, Gerhard KNOLL, inginer superior de proiect, și Alexandru JUBEA, manager de proiect, a avut loc astăzi, 18 februarie curent, la Agenția de Dezvoltare Regională Sud.

Compania  "Posch+Partners" a fost contractată de Banca Germană KfW în vederea elaborării unui studiu de fezabilitate pentru construcția unei stații de tratare și a unei stații de epurare a apei în orașul Cahul, Republica Moldova.

La prima etapă compania colectează informații privind situația actuală în domeniu, studiile de fezabilitate elaborate în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare, proiectele tehnice elaborate etc.

În  cadrul ședinței, Maria CULEȘOV, directorul ADR Sud, a făcut o retrospectivă a activității realizate până în prezent în raionul Cahul pe segmentul aprovizionării cu apă și canalizare, cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

În numele ADR Sud, Maria CULEȘOV a declarat că specialiștii în dezvoltarea regională și consultanții GIZ sunt deschiși pentru o ulterioară colaborare și sunt gata să acorde tot suportul necesar companiei "Posch+Partners", și în special echipei de implementare în procesul de elaborare a studiului de fezabilitate. Totodată, s-a solicitat ca să fie luate în considerație acele rezultate care au fost deja obținute în raionul Cahul în domeniul elaborării documentației de planificare (Strategia de dezvoltare socio-economică a raionului Cahul) și a studiilor de fezabilitate elaborate anterior cu suportul GIZ).

"E foarte benefic că am avut această întâlnire, ne dorim să nu fie ultima, cu toți cei care sunt implicați și simt viziunea oamenilor din teritoriu", s-au expus, în final, reprezentanții "Posch+Partners".

Amintim că, în luna martie a anului 2015, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Banca Germană KfW au semnat un acord financiar care detaliază serviciile ce urmează a fi realizate în cadrul proiectului, precum și obligațiile și responsabilitățile părților implicate. Printre acțiunile menționate sunt: elaborarea studiului de fezabilitate privind construcția, în orașul Cahul, a stației de tratare a apei potabile și a unei stații de epurare a apelor uzate; analiza oportunității investițiilor capitale din perspectivă socio-economică, financiară și ecologică; actualizarea planurilor existente privind modernizarea sistemului de aprovizionare cu apă și de canalizare din raionul Cahul; întocmirea unui master-plan privind aprovizionarea cu apă și canalizare a raionului Cahul; evaluarea structurii organizatorico-juridice a companiilor "Apă-Canal" și identificarea măsurilor de sprijin pentru asigurarea unui management durabil.