Prima   -  Proiectul Alimentare cu apă și canalizare în raionul Cahul   -  Noutățile proiectului - Perspective pentru un viitor mai bun oferite locuitorilor raionului Cahul de Banca germană KfW

Perspective pentru un viitor mai bun oferite locuitorilor raionului Cahul de Banca germană KfW

   
20.07.2016    

Partenerii de implementare a proiectului care prevede reabilitarea per ansamblu a infrastructurii de apă și canalizare în raionul Cahul, finanțat de Banca Germană pentru Dezvoltare KfW, și-au dat întâlnire, marți, 19 iulie curent,  la Cahul, pentru a participa la un atelier de lucru.  În cadrul atelierului, consultanții Companiei "Posch+Partners", contractată de bancă pentru lucrări de elaborare a studiului de fezabilitate, au efectuat o amplă prezentare a conceptului de proiect, înaitând spre examinare Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor al Republicii Moldova și APL o listă prioritară a investițiilor, necesară de aprobat. 

În cadrul atelierului, moderat de Igor Malai, șef adjunct al Direcției dezvoltare regională din cadrul MDRC, părțile implicate au discutat aprins conceptul de proiect prezentat cu lux de amănunte de consultanții "Posch+Partners", angajați de banca KfW pentru elaborarea studiului de fezabilitate privind aprovizionarea cu apă și sanitație a orașului și raionului Cahul și cu extinderea ulterioară a rețelelor de apeduct până în câteva localități ale raionului Vulcănești.

Autorii studiului de fezabilitate, început în luna februarie curent, au evaluat la greu situația pe teren, astfel încât acum, la mijlocul lunii iulie 2016, au putut veni deja în fața partenerilor de implementare a proiectului cu unele concluzii privind analiza situației pe segmentul aprovizionării cu apă și sanitație a orașului Cahul și a localităților Roșu, Crihana Veche, Manta și Pașcani. Consultanții "Posch+Partners" au adus la cunoștința autorităților publice centrale și locale, beneficiare de proiect, problemele depistate și soluțiile optime, rezonabile oferite de specialiști de talie internațională pentru înlăturarea acestora. Așa, bunăoară, Fritz Schwaiger, liderul echipei Posch+Parners Consulting Engineers, a prezentat o viziune nouă și foarte clară de reformare a sistemului centralizat de apeduct și canalizare a orașului Cahul, enunțând costurile estimative ale lucrărilor de reabilitare a rețelelor, de modernizare a stației de tratare a apei din localitate și de construcție a unei stații noi de epurare a apelor uzate.

Prezent la eveniment, Anatol Usatîi, viceministru al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, a declarat că este foarte bucuros să participe la acest atelier de proiectare, ținând cont de faptul că, practic, nu demult a avut loc ședința de lansare a proiectului și iată că se desfășoară deja la o primă ședință la care trebuie să fie luate niște decizii importante pentru finalizarea proiectului.

"Ca și toate proiectele de anvergură, acest proiect este unul important prin faptul că presupune beneficii pentru un număr foarte mare de cetățeni, dintre care 117598 locuitori ai raionului Cahul, și alte câteva mii de populație din raionul Vulcănești, UTA Găgăuzia, dar și anumite riscuri în cazul în care între toate părțile implicate nu va exista o comunicare deschisă și constructivă. De aceea, vă asigur că Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor al Republicii Moldova manifestă o totală deschidere spre dialog și cooperare - atât față de donator, în persoana Băncii Germane pentru Dezvoltare KfW, cât și față de ceilalți parteneri de implementare. Cunoscând cu toții situația actuală în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare în orașul și raionul Cahul, sperăm că în urma atelierului de astăzi, dar și a altor activități realizate în comun, în spiritul unei bune cooperări, vom reuși să aducem în casele oamenilor apă curată și servicii de calitate, asigurându-le un trai decent și un mod de viață sănătos.Și ținând cont de faptul că această problemă, de aprovizionare cu apă și canalizare în Republica Moldova, mai ales în sud, este una foarte importantă, sperăm că în jurul investiției de 12 mln. de euro pe care este gata să-i ofere, în cadrul proiectului, banca KfW, se vor polariza și alți donatori interesați, cum ar fi Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare (EBRD), Agenția austriacă de Dezvoltare (ADA) ș.a.", a specificat Anatol Usatîi.

Reprezentantul instituției donatoare, Michael Pucher, Inginer Senior în Dezvoltare regională și urbană la KfW, a exprimat încrederea că investiția pe care Guvernul Germaniei o face în infrastructura Republicii Moldova va fi una semnificativă, cu consecințe benefice pentru poporul moldovenesc.

Michael Pucher: "În cadrul negocierilor purtate între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Germaniei, Banca germană pentru Dezvoltare KfW a fost invitată în calitate de partener, pentru a susține proiectele de apă și canalizare, și anume proiectul din raionul Cahul. Astfel, banca KfW își exprimă disponibilitatea de a coopera cu Republica Moldova și este dispusă să ofere raionului Cahul, pentru îmbunătățirea infrastructurii de apă și canalizare, suma de 12 milioane de euro sub formă de grant. Pentru implementarea cu succes a proiectului, se impune o comunicare eficientă și strânsă cooperare între toți partenerii implicați - Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Banca KfW, Compania de consultanță austriacă „Posch+Partners", Agenția Internațională de Cooperare a Germaniei, Agenția de Dezvoltare Regională Sud, SA "Apă-Canal Cahul" și Administrația Publică Locală a orașului/raionului Cahul, inclusiv a localităților beneficiare. În calitate de reprezentant KfW, m-am încredințat personal de faptul că facem parte dintr-o echipă bună și, ținând cont de faptul că întrebările legate de personal au fost rezolvate foarte rapid, sperăm că vom putea finaliza și întreg proiectul cu succes."

În calitate de gazdă a evenimentului, Vlad Cășuneanu, vicepreședintele raionului Cahul, a declarat: "Suntem onorați de prezența la Cahul a unor donatori atât de importanți, cum este Agenția Internațională de Cooperare a Germaniei (GIZ) și Banca germană de Dezvoltare KfW. De asemenea, apreciem înalt lucrul efectuat până în prezent în domeniul apă și canalizare, în raionul nostru, de compania "Posch+Partners". Suntem tot mai des ghidați și monitorizați, și asta oferă o plus valoare faptului că lucrurile care se petrec în sud sunt foarte importante și că este necesar, la rândul nostru, să dăm dovadă de maximă responsabilitate. Proiectul derulat pe segmentul apă și canalizare în raionul Cahul de GIZ, inclusiv studiul de fezabilitate efectuat de "Posch+Partners" și finanțările care vor veni în același domeniu din partea KfW, ne vorbesc despre faptul că suntem beneficiarii unui proiect grandios, implementarea căruia ar fi fost imposibilă fără suportul partenerilor străini. E de necrezut să ne închipuim că astăzi cineva ar fi împotriva derulării acestui proiect la Cahul și sper că toată lumea este conștientă de faptul că acțiunile ce au fost planificate în cadrul acestuia, odată ce sunt susținute de finanțatorii externi, de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor al R.Moldova , de Ministerul Mediului și alte structuri, sunt foarte necesare și vitale. Urmează, așadar, să ne implicăm activ și să ne aducem cu toții aportul pentru atingerea unui scop comun."

Investiția totală care se impune pentru modernizarea sistemului de aprovizionare cu apă și canalizare a raionului Cahul, ale cărei costuri estimative globale se cifrează, potrivit experților, per total la 32 milioane de euro, a fost examinată și din perspectiva capabilității populației de a plăti pentru noile servicii de calitate înaltă.

În cadrul dezbaterilor, a fost abordată, de asemenea, condiția impusă de KfW de conformare la Directivele UE și standardele MD, partenerii urmând să decidă, în timpul apropiat, asupra parametrilor de proiectare a obiectivelor vizate de proiect și fezabilității soluțiilor propuse de instituția inginerească "Posch+Partners".

În final, ținând cont de disponibilitatea finanțatorilor proiectului de a acorda 12 milioane de euro, a fost înaintată o listă a investițiilor prioritare.

Urmează să fie luate niște decizii strategice și bine chibzuite pentru derularea și finalizarea proiectului, și anume: în ceea ce privește aprovizionarea centralizată cu apă din râul Prut sau utilizarea, pe unele clastere din raioanele Cahul și Vulcănești, a apelor subterane. Aici există dezbateri și urmează să fie efectuat un studiu mai profund, să fie consultați specialiștii în domeniu, inclusiv cei de la Ministerul Mediului, ca, în final, să fie determinată soluția optimală.

Potrivit planului de lucru, unul din pașii următori ai proiectului prevede sistematizarea și examinarea comentariilor asupra Raportului Conceptului de Proiect livrat către parteneri și beneficiari. Iar după ce partenerii de implementare vor cădea de acord asupra tuturor activităților planificate, părțile vor semna un Memorandum de înțelegere în acest sens.