Prima   -  Explorați Regiunea Sud   -  Lăcașe de cult - Mănăstirea Zloți

Mănăstirea Zloți

   
21.07.2015   1810 Accesări  

25 de orașul Cimișlia

Mănăstirea Zloți este situata in sudul Moldovei, la 15 kilometri de orășelul Căinari și la 45 de kilometri de Chișinău. Denumirea mănăstirii este preluată de la cea a unui sat vecin și în traducere din slava veche înseamnă "monede de aur".

   

Aceasta mănăstire se înalță pe locul vechiului lăcaș, de la care nu s-a păstrat nici măcar fundația. Vechea mănăstire Zloți a fost întemeiata în anul 1941 de egumenul Serafim Dabija, venit în aceste locuri de la mănăstirea Suruceni, și ieromonahul Grigore, de la  mănăstirea Noul Neamț. Schitul aparținea Episcopiei din Tighina și după câțiva ani a devenit mănăstire independentă.

Mănastirea a fost închisî în anul 1949, iar părintele Serafim a fost deportat în Siberia. Toată averea manastirii a fost transmisă Mănăstirii Suruceni. Gospodăria agricolă din localitate a transformat biserica mănastirii în grajd, iar chiliile în depozite. În anul 1970 complexul monastic a fost distrus complet.

Locul bisericii a fost sfințit în anul 1996 de către episcopul Dorimedont. În anul 2001 a fost inalțată și acoperită, iar prima slujbă a avut loc în anul 2005 la sărbatoarea de Crăciun. În timpul de față biserica este finisată atat în interior, cît și în exterior și în ea se savârșesc sfintele rugăciuni regulat.