Prima   -  Presa   -  Noutăți - ACTORII SOCIALI DIN REGIUNEA DE DEZVLTARE SUD IȘI DEZVOLTÄ‚ CAPACITAÈšILE ÎN SCRIEREA DE PROIECTE EUROPENE

ACTORII SOCIALI DIN REGIUNEA DE DEZVLTARE SUD IȘI DEZVOLTÄ‚ CAPACITAÈšILE ÎN SCRIEREA DE PROIECTE EUROPENE

   
23.08.2010   2556 Accesări  

Centrul Pro-Europa din Cahul, în parteneriat cu ADR Sud, cu suportul financiar al Black Sea Trust for Regional Cooperation și al Fundației Est-Europene a organizat la 19-20 august 2010 training-ul „Elaborarea proiectelor pentru programele de finanțare ale UE".

La această activitate de instruire au participat reprezentanți ai Administrației Publice Locale și a organizațiilor neguvernamentale din raionul Cimișlia și reprezentanți ai Ministerului Construcțiilor și Dezvoltării Regionale ca potențiali aplicanți la programele de finanțare a Uniunii Europene. Evenimentul a avut loc în incinta Consiliului Raional Cimișlia.

 

În cadrul instruirii Aurelia Sarari, reprezentant al Punctului Național de Contact Moldova a informat despre Programele Operaționale de cooperare România - Ucraina - Republica Moldova 2007 - 2013 și Programul Operațional Comun Marea Neagră 2007 - 2013 și a prezentat care sunt regulile generale și modalitățile de aplicare la programele de cooperare transfrontalieră.

Formatorii Silvia Strelciuc, consultant superior ADR Sud și Sofia Ursul, președinte Asociația Cetățenilor cu Initiativă, din orasul Cantemir au axat lucrul în grup pe ideile înaintate de către participanți. Astfel au fost identificate și descrise problemele și relevanța acțiunilor, a fost elaborat arborele problemelor, au fost formulate obiectivele, programate activitățile și elaborată matricea logică a propunerilor de proiect.

În cadrul instruirii participanții au avut posibilitatea de a se iniția în formularea corectă a ideilor de proiecte pentru programele de cooperare transfrontalieră și programele europene.

Metodele interactive utilizate de formatori au contribuit la însușirea temeinică de către participanți a materialului predat.

Seminarul dat a fost primul din șirul de instruiri preconizat pentru perioada septembrie -  octombrie 2010.

Aceste instruiri fac parte din activitățile prioritare pentru implementarea Strategiei de Dezvoltare Regională Sud incluse în Planul Operațional Regional al Regiunii de Dezvoltare Sud  pentru perioada 2010 - 2012 și au drept scop sporirea capacităților actorilor de dezvoltare a regiunii în scrierea cererilor de finanțare pentru programele de granturi lansate de UE.

În septembrie - octombrie curent vor avea loc încă cinci seminare de instruire în raioanele:  Basarabeasca, Căușeni, Leova, Ștefan- Vodă și Taraclia.

Mai multe detalii ce țin de organizarea instruirilor pot fi obținute la Agenția de Dezvoltare Regională Sud.