Prima   -  Presa   -  Noutăți - Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud a aprobat Planului Operațional Regional pentru anii 2010 - 2012

Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud a aprobat Planului Operațional Regional pentru anii 2010 - 2012

   
19.06.2010   2649 Accesări  

Consiliul Regional de Dezvoltare Sud în cadrul ședinței de vineri, 18 iunie 2010, a aprobat Planul Operațional Regional pentru anii 2010 – 2012.

La eveniment au fost invitați să participe membrii Consiliului Regional de Dezvoltare Sud, reprezentanți ai Ministerului Construcțiilor și Dezvoltării Regionale, experți ai  proiectului MDRD “Moldova: Cooperare în Dezvoltarea Regională”, colaboratorii ADR Sud și Mass-media regională.

Principalul subiect inclus în ordinea de zi a ședinței s-a referit la prezentarea și aprobarea versiunii Planului Operațional Regional pentru perioada 2010 – 2012 (POR). Documentul dat are o importanță majoră pentru Regiunea de Dezvoltare Sud, reprezentând planul de implementare a Strategiei de Dezvoltare Regională, prevăzut pentru 3 ani, care conține programele, proiectele și activitățile prioritare.


Din 29 propuneri de proiecte parvenite la ADR Sud, pînă la data de 10 iunie 2010, toate 29 de proiecte au fost aprobate ca să fie incluse în POR. Dar catre Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale vor fi direcționate 16 propuneri de proiecte,  care au acumulat punctajul de la 14 – 20 puncte.

Lista proiectelor aprobate spre examinare la Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale:

  1. Incubator de afaceri  regional. Consiliul Raional Cimișlia
  2. Evaluarea fezabilității unei rețele de parcuri industriale în Regiunea de Dezvoltare Sud.  ADR Sud.
  3. Valul lui Traian – un traseu comun de promovare a locațiilor pentru investiții și turism în Regiunea Sud.  ADR Sud.
  4. Turismul sportiv în promovarea imaginii regiunii. Consiliul Raional Căușeni.
  5. Eficientizarea managementului deșeurilor menajere solide în Regiunea de dezvoltare sud.  ADR Sud.
  6. Măsuri  antierozionale și ameliorative în bazinele hidrografice ale rîurilor Salcia Mare și Salcia Mică în hotarele administrativ-teritoriale ale raionului Cahul. Primăria com Tartaul de Salcie, r. Cahul.
  7. Reparația capitală a drumului de acces L 607 R 56 Lărguța – Cîrpești. Primăria s. Lărguța, r. Cantemir.
  8. Consolidarea capacităților umane și instuționale la reducerea impactului provocat asupra mediului și a sănătății omului prin stabilirea managementului deșeurilor în com.  Plopi, r. Cantemir. Primăria com Plopi, r. Cantemir.
  9. Impulsionarea dezvoltării social-economice a localităților din cursul interior a rîului Nistru cît și a celor din zona de stepă și încurajarea turismului în zona de frontieră prin renovarea drumului L – 510 R 30 Ștefan-Vodă Talmaza. Consiliul Raional Ștefan – Vodă.
  10. Apă curată pentru Comunitățile Bazinului Rîului Prut. Primăria com. Manta, r. Cahul.
  11. Reparația capitală a sistemului de canalizare, stațiilor de pompare și a stației de purificare din or. Cimișlia. Construcția sistemelor de canalizare, stațiilor de pompare și reconstrucția sistemelor de aprovizionare cu apă a s. Ecaterinovca. Racordarea sistemului de canalizare a s. Ecaterinovca la sistemul de canalizare a or. Cimișlia. Primăria or. Cimișlia.
  12. Repararea podului peste rîul Cogîlnic de pe str. Matrosov  și secțiunea de drum adiacentă autostrăzii internaționale Chișinău - Tarutino - Odesa, din orașul Basarabeasca (Basarabeasca). Primăria or. Basarabeasca.
  13. Construcția drumului de acces Dimitrovca – Acui. Primăria com. Cîietu, r. Cantemir.
  14. Reparația capitală a unor sectoare de drum local L – 626, L – 627 raionul Basarabeasca și L – 580 raionul Cimișlia cu construcția sectorului de drum pînă la Sagaidacul Nou. Consiliul Raional Cimișlia
  15. Reabilitarea zonei de odihnă și agrement „Lacul sărat”, or. Cahul. Primăria or. Cahul.
  16. Îmbunătățirea infrastructurii de drum în Microregiunea Bugeac Sud-Vest Ștefan –Vodă. Primăria Feștelița, r. Ștefan - Vodă.

În cadrul ședinței a fost făcută o trecere în revistă a acțiunilor întreprinse în vederea elaborării Planului Operațional Regional, cum ar fi: lansarea Apelului de propuneri de proiecte în domeniul dezvoltării regionale, colectarea propunerilor de proiecte, verificarea administrativă și examinarea prealabilă a propunerilor de proiecte, și prezentarea propunerilor de proiecte parvenite la adresa ADR Sud pînă la data de 10 iunie 2010, ora 15.00.

Pentru detalii suplimentare Vă rugăm să ne contactați la:
tel: 241.2.62.86 și e-mail: adrsud@gmail.com
Cimișlia, 18 iunie, 2010

Cu considerație,
Maria Culeșov, director ADR Sud
Viorica Cecan, manager de oficiu