Prima   -  Presa   -  Noutăți - Ministrul Andrei Spînu a efectuat o vizită de lucru la ADR Sud

Ministrul Andrei Spînu a efectuat o vizită de lucru la ADR Sud

   
09.02.2024   674 Accesări  

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, domnul Andrei Spînu, a efectuat o vizită de lucru joi, 8 februarie 2024, la sediul Agenției de Dezvoltare Regională Sud. Scopul principal al acestei vizite a fost de a discuta despre prioritățile și proiectele de dezvoltare regională în Sudul țării, aspecte legate de investițiile în infrastructură, facilitățile pentru mediul de afaceri, dezvoltarea comunităților locale și alte inițiative menite să sprijine creșterea economică și să îmbunătățească calitatea vieții în regiunea Sud.

Dl. Andrei Spînu a subliniat importanța colaborării strânse cu autoritățile publice locale pentru a asigura implementarea eficientă a proiectelor de dezvoltare regională și pentru a maximiza impactul acestora asupra comunităților. S-a discutat și despre alocarea din FNDRL a mijloacelor financiare pentru anul 2024, situația pe fiecare proiect, provocări și soluții pentru îmbunătățirea interacțiunii cu părțile implicate.

În cadrul vizitei sale la Agenția de Dezvoltare Regională, Ministrul Andrei Spînu a efectuat o inspecție a diverselor proiecte de infrastructură din regiune. Unul dintre primele obiective inspectate a fost șantierul de reparație a nodului rutier, inclusiv podul de încrucișare, poziționat pe drumul public M3 Chișinău - Comrat - Giurgiulești - frontiera cu România, km 41,96, sectorul de drum km 41,59 - 42,10 și bretelele 1 și 2.

De asemenea a efectuat o vizită de lucru privind implementarea proiectului: „Modernizarea stației de epurare a apelor uzate din or. Căușeni, etapa II și construcția sistemului de canalizare în sectorul „Căușeni Vechi", fiind informat despre etapele de executare a lucrărilor și următorii pași ce urmează a fi întreprinși, Consiliul Raional Căușeni fiind în calitate de beneficiar.

Reamintim că implementarea proiectului menționat a demarat în anul 2022 și urmează a fi finalizat în 2024. Obiectivele proiectului prevăd construcția sistemelor de canalizare în sectoarele „Gara" și „Căușeni Vechi" inclusiv modernizarea Stației de Epurare Căușeni de la capacitatea actuală de 2500 m3 ape uzate tratate în 24 de ore, la cea maximă de 5000 m3/24h, cu conectarea sectoarelor de canalizare nou create. Acest fapt va asigura atât debitul necesar pentru buna funcționare a Stației de Epurare, cât și posibilitatea de extindere și regionalizare a serviciului în localitățile proxime cu orașul Căușeni.

Proiectul a fost depus de către Consiliul Raional Căușeni și aprobat spre finanțare prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr.23 din 12.01.2022 „Cu privire la aprobarea Documentului unic de program pentru anii 2022-2024", finanțat din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală prin intermediul Agenției de Dezvoltare Regională Sud și contribuția Consiliului Raional Căușeni. Valoarea totală a proiectului este 71,17 milioane lei, dintre care 79,3% din FNDRL, 20,7% contribuția autorității publice locale.