Prima   -  Presa   -  Noutăți - La Leova a avut loc inaugurarea proiectului finanțat de Uniunea Europeană privind sporirea eficienței energetice în cadrul Liceului Teoretic „Constantin Spătaru"

La Leova a avut loc inaugurarea proiectului finanțat de Uniunea Europeană privind sporirea eficienței energetice în cadrul Liceului Teoretic „Constantin Spătaru"

   
22.05.2023   336 Accesări  

Cu suportul Uniunii Europene, 606 elevi și profesori de la Liceul Teoretic „Constantin Spătaru" din Leova beneficiază de condiții de studiu îmbunătățite

Sîmbătă, 20 mai 2023, la Leova a avut loc inaugurarea proiectului finanțat de Uniunea Europeană privind sporirea eficienței energetice în cadrul Liceului Teoretic „Constantin Spătaru". La eveniment au participat președintele Parlamentului Republicii Moldova, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova, conducerea Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, directoarea de țară GIZ Moldova, autorități publice locale, reprezentanți ai companiei de construcții, locuitori ai orașului Leova și reprezentanți ai societății civile. 

Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova„Uniunea Europeană înseamnă școli frumoase, înseamnă poduri, înseamnă tot ce vedem noi frumos, drumuri, reparații, asta e Uniunea Europeană. Uniunea Europeană mai înseamnă încă ceva care e greu de palpat, dar e foarte important, asta înseamnă pace. Înseamnă respect față de om, înseamnă libertatea de a spune opinia, de a trăi liber, de a te realiza. Asta ne dorim noi, nu doar să avem drumuri și școli frumoase, dar să ne putem să ne realizăm."

Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: „Sunt bucuros că, grație suportului financiar al Uniunii Europene pentru renovarea liceului Constantin Spătaru din Leova, elevii și profesorii vor avea un mediu mai bun de studii. Este o realizare semnificativă, deoarece a investi în tineri înseamnă a investi într-un viitor mai bun pentru Republica Moldova.  Uniunea Europeană a contribuit cu circa patruzeci de milioane de euro pentru a sprijini accesul la serviciile publice locale pentru cetățenii din Moldova, iar lucrările de renovare a Liceului Constantin Spătaru reprezintă un exemplu remarcabil al modului în care putem economisi energia datorită investițiilor în panouri solare, izolație îmbunătățită, schimbarea ferestrelor, un sistem mai bun de încălzire și ventilație."

Margret Uebber, ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova„ Mă bucur că putem inaugura Liceul „Constantin Spătaru", care a fost renovat în cadrul proiectului de eficiență energetică finanțat de UE, în această zi specială în care sărbătorim Ziua Europei la Leova. Proiectul reprezintă cooperarea strânsă și eficientă dintre UE, Germania și Moldova, împreună cu structurile locale de dezvoltare regională. Proiectul a fost însoțit de măsuri de dezvoltare a capacităților și de management al energiei susținute de guvernul german. Sunt sigură că va ajuta la crearea unui mediu mai bun și benefic pentru generații de elevi."

Claudia Hermes, directoare de țară, GIZ Moldova„GIZ a mobilizat cunoștințele și expertiza pentru a oferi Agenției de Dezvoltare Regională și tuturor partenerilor locali asistența necesară pentru o implementare și finalizare cu succes a acestui proiect, dar și pentru a asigura durabilitatea infrastructurii. Noi sperăm că lecțiile învățate și cunoștințele vor fi preluate și utilizate în alte proiecte similare. Și, de sigur, urăm tuturor elevilor și profesorilor inspirație spre noi descoperiri și multe realizări frumoase."

Olga Zlati, directoare interimară ADR Sud„Astăzi, cu mare bucurie, marcăm inaugurarea Liceului Teoretic „Constantin Spătaru" din orașul Leova, renovat cu suportul financiar generos pe care ni l-a oferit Uniunea Europeană. Grație acestui suport consistent, locuitorii orașului Leova au acces la servicii educaționale de calitate prin sporirea eficienței energetice a liceului. În afară de acest important proiect implementat la Leova, Uniunea Europeană a finanțat încă trei proiecte în Regiunea de Dezvoltare Sud. Printre acestea sunt și proiectele de îmbunătățire a serviciilor de apă în orașele Leova și Iargara, precum și localitățile Filipeni, Cupcui și Romanovca. În ultimii doi ani, valoarea totală a proiectelor constituie peste 207 de milioane de lei. Totodată, portofoliul proiectelor implementate de ADR Sud în cei aproape treisprezece ani de activitate a sa, numără șaisprezece proiecte. Mulțumim partenerilor europeni pentru suportul oferit la implementarea obiectivelor propuse. Mulțumim autorităților locale pentru implicare activă și contribuțiile financiare alocate."

Liceul Teoretic „Constantin Spătaru" a fost renovat și eficientizat energetic în urma realizării a 15 măsuri investiționale. Astfel, a fost termoizolată anvelopa clădirii (11.476 mp), clădirea a fost asigurată cu energie regenerabilă prin instalarea a 35 bucăți de panouri fotovoltaice, liceul și terenul aferent au fost iluminate (17 piloni și corpuri de iluminat de 32W). Încăperile liceului au fost asigurate cu sisteme de ventilare și anti-incendiu și inventar sanitar, a fost construită o cale de acces pentru persoanele cu necesități speciale, bucătăria instituției a fost modernizată și dotată cu echipament tehnic. Aceste lucrări au fost executate în perioada 2020-2022 de către SRL „Polimer Gaz Conducte".

Valoarea totală a proiectului „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Constantin Spătaru" din orașul Leova constituie aproximativ 62,28 mil. lei, din care 60,48 mil. lei reprezintă finanțarea Uniunii Europene și 1,8 mil lei - cofinanțarea din partea Consiliului Raional Leova și a Primăriei orașului Leova. În rezultatul implementării proiectului, consumul anual normat de energie la Liceul din orașul Leova s-a redus cu circa 700 MWh, iar emisiile anuale normate de CO2 - cu circa 249,2 tone. 

Informație de context:

Măsura investițională „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Constantin Spătaru"" este finanțată de Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Sud în cadrul proiectului „Construcția infrastructurii de aprovizionare cu apă şi canalizare, precum şi de eficiență energetică în clădirile publice". Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova) în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Bugetul total al proiectului este de 39,8 milioane euro.

Pentru informații adiționale, vă rugăm să contactați:

Andrei Popușoi, șef Secție management integrat a proiectelor, Agenția de Dezvoltare Regională Sud.
tel: (+373) 241 84 090; e-mail: andrei.popusoi@adrsud.gov.md

Dorin Marin, Director al Liceului „Constantin Spătaru"
tel: 079615967, e-mail: liceulspataru@gmail.com

#UEpentruMoldova #ÎmpreunăMaiPuternici #EchipaEuropa 

Autorii pozelor: Schimbător Studio, https://schimbator.com