Prima   -  Presa   -  Noutăți - Consiliul Regional pentru Dezvoltare Sud s-a întrunit astăzi, 27 decembrie 2022, în ultima ședință din acest an

Consiliul Regional pentru Dezvoltare Sud s-a întrunit astăzi, 27 decembrie 2022, în ultima ședință din acest an

   
27.12.2022   840 Accesări  

Membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Sud s-au întrunit astăzi, 27 decembrie 2022, în ședință extraordinară, la Cimișlia, pentru a dezbate chestiuni importante cu privire la evoluția programelor și proiectelor de dezvoltare regională implementate în Regiunea de Dezvoltare Sud și a face o totalizare a rezultatelor obținute în anul curent. 

Ședința a fost una deliberativă, fiind prezidată de Mihail Olărescu, președinte al CRD Sud. La ședință au participat reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), dnii Sergiu Tăbăcaru, șef-adjunct al Direcției politici de dezvoltare regională, și Denis Lungul, consultant principal în Secția relații cu instituțiile de dezvoltare regională.

Președintele CRD Sud, Mihail Olărescu, a salutat prezența membrilor CRD Sud în centrul de reședință al Regiunii de Dezvoltare Sud și a dat start lucrărilor forului regional, enunțând principalele obiective și supunând votului  ordinea de zi a ședinței.  

În numele ministerului de resort, Sergiu Tăbăcaru, șef-adjunct al direcției politici de dezvoltare regională, a venit cu un cuvânt de salut, exprimându-și recunoștința față de membrii CRD Sud pentru faptul că își asumă cu responsabilitate acest rol important care le revine, că realizează o cooperare strânsă cu ADR Sud și, împreună cu echipa instituției, se implică plenar în procesul de implementare a obiectivelor politicii de dezvoltare regională la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud.

Dl Sergiu Tăbăcaru a ținut să precizeze că domeniul de dezvoltare regională și locală rămâne a fi unul prioritar pe agenda instituțiilor statului atât la nivel guvernamental, cât și local, iar rezultatul eforturilor comune va face posibilă asimilarea resurselor oferite de partenerii externi pentru redresarea situației din domeniile cheie, unde sunt semnalate cele mai stringente probleme. În această ordine de idei, responsabilul din cadrul MIDR a subliniat importanța unor astfel de ședințe de totalizare cum este ședința actuală a CRD Sud, în cadrul cărora sunt abordate, deopotrivă, atât rezultatele, cât și provocările care au fost întâmpinate pe parcursul anului de către principalii actori instituționali ai politicii de dezvoltare regională.

La rândul său, directorul ADR Sud, Ion Pînzari, a mulțumit participanților care au dat curs invitației la ședință și le-a vorbit despre importanța rolului membrilor CRD în aprobarea și desfășurarea activităților pe segmentul de dezvoltare regională în sudul țării. Tot aici, șeful ADR Sud a dat asigurări că activitățile desfășurate zilnic de echipa agenției sunt focusate pe realizarea obiectivelor politicii de dezvoltare regională și, nemijlocit, implementarea Programului Operațional Regional (POR) Sud, prin care se urmărește asigurarea accesului cetățenilor la utilități și servicii publice de calitate.

Directorul ADR Sud a informat membrii CRD Sud despre progresul implementării, în Regiunea de Dezvoltare Sud, a proiectelor de dezvoltare regională, incluse în Documentul Unic de Program (DUP) 2022-2024 și finanțate din FNDRL. Astfel, potrivit raportului prezentat de către șeful ADR Sud, în perioada vizată, au fost initiate lucrări de construcție/servicii pentru 5 proiecte de dezvoltare regională, finanțate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL), valoarea totală contractată a acestora fiind de 183,5 mln. lei. În acest sens, ADR Sud a reușit să valorifice, în perioada anului curent, 25,5 milioane lei din suma alocată, conform planului de finanțare pentru anul 2022, Regiunii de Dezvoltare Sud.

În cele ce urmează, Irina Coroian, șefa Secției Planificare și cooperare regională din cadrul ADR Sud, a adus la cunoștința membrilor forului regional principalele activități realizate și obiective atinse în cadrul proiectului "Suport orașelor din Regiunea de Dezvoltare Sud privind implementarea eficientă a politicilor publice naționale în domeniul dezvoltării urbane", implementat de către ADR Sud, cu susținerea financiară a Solidarity Fund PL în Moldova (SFPL)

În cadrul aceleiași ședințe, membrii CRD Sud au fost informați despre desfășurarea, în Regiunea Sud, a etapelor I-III ("Depunerea Notelor conceptuale") ale Concursului privind identificarea, evaluarea și aprobarea proiectelor de dezvoltare urbană, revitalizare economică și socială a orașelor, propuse spre finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală. În context, directorul ADR Sud a anunțat că toate cele 4 note conceptuale depuse în cadrul apelului competitiv din partea orașelor Leova, Ștefan Vodă, Cimișlia și Cahul au fost admise în următoarea etapă și a atenționat autoritățile publice locale din orașele selectate că acestea urmează să depună cererile de finanțare în cadrul concursului până la data de 27 martie 2023.

Ședința CRD Sud s-a încheiat cu un moment artistic excepțional creat de Formația folclorică „Cimișarii" din orașul Cimișlia. Ceata de colindători a venit în fața membrilor CRD Sud cu un recital de colinde străbune, dorindu-le Crăciun fericit și un An Nou cât mai bun. Tradițional, colindătorii au fost răsplătiți de către președintele CRD Sud și directorul ADR Sud „cu colacul și pitacul", cuvinte frumoase de recunoștință și urări de bine în noul an.