Prima   -  Presa   -  Noutăți - ADR Sud a avut o întâlnire de lucru cu beneficiarii proiectului “Apeduct magistral Ștefan Vodă - Căușeni - Căinari”

ADR Sud a avut o întâlnire de lucru cu beneficiarii proiectului “Apeduct magistral Ștefan Vodă - Căușeni - Căinari”

   
15.06.2022   122 Accesări  

Agenția de Dezvoltare Regională Sud  a organizat, recent, la Căușeni, prima ședință din acest an cu participrea beneficiarilor proiectului „Apeduct magistral Ștefan Vodă-Căușeni-Căinari".

La ședință au participat specialiști din cadrul ADR Sud, reprezentanți ai APL I și II din raioanele Căușeni și Ștefan Vodă, ai Primăriilor Căinari și Ciobruciu și reprezentantul companiei care a fost contractată în vederea elaborării studiului de fezabilitate.

În cadrul întrevederii, reprezentanții APL din raioanele Ștefan Vodă și Căușeni au fost informați despre semnarea, de către ADR Sud, a contractului de achiziționare a serviciilor de elaborare a Studiului de fezabilitate în vederea stabilirii oportunităților de inițiere a procesului de implementare a proiectului „Apeduct magistral Ștefan Vodă-Căușeni-Căinari".

În această ordine de idei, au fost stabilite obiectivele care urmează a fi atinse, responsabilitățile părților implicate. Totodată, au fost desemnate persoanele responsabile din cadrul consiliilor raionale și primăriilor, care vor oferi date și informații relevante Studiului.

Amintim că proiectul de infrastructură, ce vizează construcția apeductului magistral Ștefan Vodă-Căușeni-Căinari, a fost depus de către ADR Sud în cadrul Apelului pe listă de selectare a proiectelor prioritare de dezvoltare regională șia fost acceptat spre finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL), regăsindu-se în Documentul Unic de Program 2022-2024, aprobat de Guvern.

Proiectul țintește drept obiectiv general îmbunătățirea condițiilor de trai ale populației raioanelor Ștefan Vodă și Căușeni prin asigurarea accesului la servicii de alimentare cu apă de calitate. Beneficiari finali ai proiectului vor fi 143 257 de cetățeni din 26 de localități ale raionului Ștefan Vodă și din 48 de localități ale raionului Căușeni.

 

Dacă se va stabili că proiectul este fezabil, în cadrul acestuia se prevede construcția unui apeduct magistral, cu o lungime totală de circa 90 de km, care va traversa orașele Ștefan-Vodă, Căușeni și Căinari. Conducta magistrală de alimentare cu apă va avea punctul de plecare din satul Cioburciu, care se află în zona Nistrului inferior. De asemenea, proiectul include construcția unui punct de captare a apei, a unei stații de tratare a apei, a trei stații de pompare a apei către punctul final al proiectului, amenajarea a cinci zone de protecție a mediului, crearea unui serviciu regional de aprovizionare cu apă potabilă.