Prima   -  Presa   -  Noutăți - Uniunea Europeană oferă granturi pentru mediul de afaceri din regiunile Cahul și Ungheni

Uniunea Europeană oferă granturi pentru mediul de afaceri din regiunile Cahul și Ungheni

   
30.06.2022   639 Accesări  

Două Grupuri de Acţiune Locală din regiunile Cahul și Ungheni vor beneficia de granturi în valoare totală de 100.000 euro, oferite de Uniunea Europeană. Grupurile de Acţiune Locală au fost selectate în cadrul celui de-al doilea concurs lansat în luna februarie 2022 de Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie", finanţat de UE și implementat de PNUD şi UNICEF.

„Prin contribuția acestui program inovator, finanțat de Uniunea Europeană, a fost modernizată infrastructura municipiilor, serviciile publice au fost îmbunătățite, a devenit mai competitiv mediul de afaceri și s-au creat noi locuri de muncă - toate în beneficiul locuitorilor din Ungheni și Cahul. Avem încrederea că prin granturile acordate astăzi Grupurilor de Acțiune Locală va fi dezvoltat potențialul autorităților locale, întreprinderilor și societății civile, care vor contribui la prosperitatea ambelor regiuni și le vor ajuta să devină poli de creștere regională", a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, în cadrul ceremoniei de înmânare a certificatelor de grant, organizată în parcul „Micul Cluj" din mun. Ungheni.

Grupurile de Acțiune Locală  „Lunca Prutului de Jos" din regiunea Cahul și „Răzeșii Pyretusului" din regiunea Ungheni au fost selectate pentru a beneficia de finanțare.

Fiecare GAL va beneficia de fonduri nerambursabile de 50.000 euro, venind și cu o contribuție proprie de cel puţin 20% din valoarea grantului. Ajutorul financiar va fi investit în proiecte de dezvoltare comunitară şi de creare de locuri de muncă în satele din regiunile Ungheni și Cahul. Cele două GAL-uri care vor beneficia de asistența UE au în componenţa lor 27 de localităţi rurale, cu un număr total de populaţie de peste 46.400 locuitori.

Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie" (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 mln. euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).