Prima   -  Presa   -  Noutăți - Cea de-a IV-a ediție a Festivalului iProsop s-a desfășurat în localitatea Selemet din raionul Cimișlia

Cea de-a IV-a ediție a Festivalului iProsop s-a desfășurat în localitatea Selemet din raionul Cimișlia

   
13.06.2022   594 Accesări  

Zeci de meşteri populari şi-au dat întâlnire, de Duminica Mare, la Selemet, pentru a promova cultura şi turismul din sudul ţării în cadrul Festivalului prosopului ţesut manual "iProsop". La eveniment a fost prezentă şi preşedinta ţării, Maia Sandu.

Festivalul prosopului ţesut manual "iProsop" din satul Selemet, raionul Cimişlia, a ajuns la cea de-al IV-a ediţie. Evenimentul a reunit peste 30 de meșteri populari, ansambluri folclorice din țară și peste hotare, artiști emeriți, colective etnice de găgăuzi și ucraineni, care au prezentat cele mai frumoase colecții de prosoape caracteristice zonei de origine.

Agenția de Dezvoltare Regională Sud a participat în calitate de partener strategic la Festivalul prosopului tradițional "iProsop", eveniment ce scoate în evidență tradițiile, cultura și obiceiurile meleagurilor Regiunii de Dezvoltare Sud.

Astfel, prosoape unice, vechi, de sute de ani, şi cu istorii din diferite colţuri ale Republicii Moldova, au fost expuse vizitatorilor în cadrul celui mai autentic, plin de tradiție și farmec, unic festival moldovenesc.

Printre vizitatori a fost şi preşedinta ţării, Maia Sandu, care a rămas plăcut surprinsă de entuziasmul oamenilor care păstrează tradiţiile şi le promovează în continuare. „Oameni luminoşi cu inima mare, oameni care-şi iubesc ţara si-şi cinstesc tradiţiile - sunt oamenii pe care i-am întâlnit astăzi la cea de-a patra ediţie a Festivalului iProsop din satul Selemet, raionul Cimişlia. Am admirat lucrările meşterilor populari şi portul national al participanţilor, m-am prins în horă cu membrii colectivelor artistice care au venit la festival din toată ţara si am gustat din bunătăţile oferite generos de pământul nostru", a notat președinta  Maia Sandu pe pagina sa de facebook.

Tatiana Badan, primarul satului Selemet, a declarat că „prosopul tradiţional este cel care ne uneşte în toate obiceiurile neamului nostru, de la naştere şi până la moarte". Iar directorul interimar al ADR Sud, Ion Pînzari, a menționat că  festivalul iProsop se inspiră din entuziasmul și dorința de dezvoltare a locuitorilor din sudul Moldovei, contribuind astfel la valorificarea potențialului economic rural și a oportunităților de promovare a turismului. 

"În cadrul acestui parteneriat, ne-am unit eforturile și ne-am propus, împreună cu administrația publică locală și Asociația Obștească „Baștina-Selemet", să valorificăm prosopul moldovenesc, care este considerat „zestre a neamului", și să promovăm potențialul turistic și cultural al Regiunii de Dezvoltare Sud",  a specificat Ion Pînzari.

Oaspeții evenimentului au avut ocazia să admire diversitatea prosoapelor expuse din colecțiile muzeelor sau personale, au procurat prosoape tradiționale și au avut șansa să vadă procesul de țesere manuală. Meșterițele au oferit lecții de țesere pentru doritori, în „Casa Mare", iar bunica Ana Cotruță a povestit despre tradiția țeserii prosopului în Selemetul de acum 100 ani.

Participanții la festival au avut parte de prezentări despre „Ștergarul tradițional - expresie a iscusinței și îndemânării" și „Modalități de salvgardare a prosopului basarabean", susținute de experții de la „Muzeului Național de Istorie și Etnografie a Moldovei", în zona special amenajată numită „Șezătoare". Tot aici au fost prezentate tehnicile de țesere a prosopului de către meșteri populari, copiii având posibilitatea să încerce să brodeze elemente dintr-un prosop tradițional în spațiul dedicat copiilor.

Fiecare participant a putut să se delecteze din bucatele alese preparate în „Curtea vânătorului". Iar gospodinele din localitate au etalat cea mai savuroasă mâncare caracteristică sudului Moldovei.

Programul artistic iProsop a fost deschis de orchestra „Rapsozii" din Cimișlia, urmată de colectivele de dansatori și colective artistice din toată țara. Tradițional, la eveniment au fost prezenți și oaspeți de peste Prut, din România, printre care interpreta de muzică populară Ofelia Florica Harangus șiansamblul de dansuri populare "Stejărelul" din județul Prahova.

Oaspeții festivalului au avut parte de un recital artistic deosebit oferit de către interpretul Vali Boghean, fiind încântați de muzica sudului în interpretarea oferită de cântăreața de muzică populară Stela Botez.

Festivalul iProsop este un proiect realizat cu sprijinul financiar al Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) și al Ministerului Culturii al Republicii Moldova.