Prima   -  Presa   -  Noutăți - Grație racordării la utilități a subzonei nr.18 (Cahul) din cadrul Zonei Economice Libere Bălți, Regiunea de Dezvoltare Sud va deveni mai competitivă și mai atractivă pentru investitori

Grație racordării la utilități a subzonei nr.18 (Cahul) din cadrul Zonei Economice Libere Bălți, Regiunea de Dezvoltare Sud va deveni mai competitivă și mai atractivă pentru investitori

   
03.03.2022   233 Accesări  

Directorul interimar al ADR Sud, Ion Pînzari, primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș și administratorul Zonei Economice Libere Bălți, Marin Ciobanu, au semnat, astăzi, contractul de finanțare în cadrul proiectului „Racordarea la utilități a subzonei nr. 18 (Cahul) din cadrul Zonei Economice Libere Bălți". Contractul are o valoare totală de circa 13,31 mln. lei, dintre care 11,96 mln. se planifică de a fi alocați, în decursul anului 2022, din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), iar 1, 35 mln. vor constitui contribuția ZEL Bălți.

Proiectul de competitivitate „Racordarea la utilități a subzonei nr 18 (Cahul) din cadrul Zonei Economice Libere Bălți", care a intrat în Documentul Unic de Program 2022-2024 și a fost inclus în Planul de finanțare pentru anul 2022 din mijloacele financiare ale FNDR, are drept obiectiv general sporirea atractivității investiționale în economia Regiunii de Dezvoltare Sud și îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din regiune.

În cadrul proiectului, al cărui aplicant este Agenția de Dezvoltare Regională Sud, este prevăzută construcția a 2,4 km de rețea electrică de tensiune înaltă de 10 kV, a rețelei de apeduct pe o lungime de 1,41 km și a rețelei de canalizare (1,58 km), construcția a 0,87 km de rețea de gaze naturale de presune medie.

"Dezvoltarea economică bazată pe competitivitatea regiunilor este o prioritate pentru politica de dezvoltare regională. Ne dorim să creăm locuri de muncă bine plătite, aici, acasă. Prin astfel de proiecte cum este cel care vizează racordarea la utilități a subzonei nr. 18 (Cahul) din cadrul Zonei Economice Libere Bălți, Regiunea de Dezvoltare Sud devine mai competitivă", a declarat Ion Pînzari, director interimar al Agenției de Dezvoltare Regională Sud.

Ca urmare a implementării proiectului, obiectivul de suport în afaceri - subzona nr. 18 (Cahul) din cadrul Zonei Economice Libere Bălți - va fi conectat la structura de acces și utilități publice și va avea toate condițiile necesare pentru realizarea, pe teritoriul acesteia, a proiectelor economice. Acest fapt va permite sporirea atât a potențialului investițional al Zonei Economice Libere în particular, cât și al raionului Cahul și a Regiunii de Dezvoltare Sud în ansamblu.

În această ordine de idei, primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș, a ținut să menționeze următoarele: "Pentru municipiul Cahul este foarte importantă și prioritară dezvoltarea economică. Iar crearea condițiilor, a infrastructurii necesare pentru atragerea investițiilor este vitală în acest sens. De asta, vreau să mulțumesc și să apreciez acest suport financiar din partea bugetului de stat, a Fondului Național pentru Dezvoltare Regională, oferit prin Agenția de Dezvoltare Regională Sud, de a crea infrastructura necesară subzonei nr. 18 (Cahul) din cadrul Zonei Economice Libere Bălți. Astfel încât potențialii investitori să aibă toate utilitățile, toate serviciile pe terenul care poate fi baza unei investiții mari de a crea locuri de muncă. Din partea noastră, a Primăriei municipiului Cahul, vom asigura toată asistența pentru ca aceste investiții în rețele și în infrastructură, să aducă o plus valoare în termeni sociali ca locuri de muncă, dar și ca perspectivă economică de a veni investiții care să aducă și beneficii în bugetele locale și în alte servicii pe care le vor dezvolta".

Și Marin Ciobanu, administratorul Zonei Economice Libere Bălți, are previziuni destul de optimiste în ceea ce privește importanța investițiilor în dezvoltarea infrastructurii de afaceri care ar genera o creștere a competitivității municipiului Cahul și a Regiunii de Dezvoltare Sud în ansamblu: "Avem deja rezulltate concrete, inclusiv în raionul Cahul. Avem compania „Draxlmaier", care a realizat o investiție de 25 de milioane de euro și a creat până la ziua de azi, pe parcursul a trei ani de activitate, peste 1200 de locuri de muncă. Acum, după discuțiile purtate cu conducerea companiei germane „Fritzmeier Group", producătoare de utilaje pentru tehnica agricolă și camioane de mare tonaj, cu aplicarea proceselor automatizate și robotizate, am primit promisiunea că aceasta urmează să vină în luna martie curent, în Republica Moldova. Sperăm ca acest lucru să se întâmple, deși depinde în mod evident acum de situația social-politică din Ucraina, car se răsfrânge nu doar asupra Republicii Moldova, ci și asupra întregii lumi. Totuși, rămân a fi optimist și vreau să cred că  agentul economic „Fritzmeier Group", care deja s-a înregistrat ca rezident al Zonei Economice Libere Cahul și a comandat aici, în Republica Moldova, elaborarea unui proiect de construcție a unei hale în valoare de 60 de mii de euro, va  veni în țara noastra. Iar odată ce acest investitor se va stabili și va începe să desfășoare o activitate economică în subzona nr. 18 (Cahul) din cadrul Zonei Economice Libere Bălți, vor fi create câteva sute de locuri de muncă noi directe, foarte bine plătite, dar și indirecte - în cadrul companiilor de transport, de prestare a serviciilor de caterig, hoteliere etc., care ar putea fi antrenate în procesul de producere".

Precizăm că, la începutul anului curent, Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) a aprobat alocarea a 9,4 mln. lei pentru lucrările ce urmează a fi efectuate pe parcursul anului 2022 în cadrul proiectului „Racordarea la utilități a subzonei nr. 18 (Cahul) din cadrul Zonei Economice Libere Bălți".