Prima   -  Presa   -  Noutăți - Lucrări pe ultima sută de metri în cadrul proiectului de eficientizare energetică a Liceului Teoretic „Matei Basarab” din Basarabeasca”, implementat de ADR Sud cu suportul Uniunii Europene

Lucrări pe ultima sută de metri în cadrul proiectului de eficientizare energetică a Liceului Teoretic „Matei Basarab” din Basarabeasca”, implementat de ADR Sud cu suportul Uniunii Europene

   
11.02.2022   226 Accesări  

Agenția de Dezvoltare Regională Sud a desfășurat astăzi, 11 februarie 2022, o ședință de lucru în format extins la Liceul Teoretic "Matei Basarab" din orașul Basarabeasca, instituție eficientizată energetic în cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană, prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Ședința a avut loc cu participarea specialiștilor din cadrul ADR Sud, a reprezentanților Departamentului de Construcții al GIZ, antreprenorului și altor părți implicate în procesul de implementare a proiectului „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic "Matei Basarab" din orașul Basarabeasca". În cadrul ședinței au fost discutate provocările identificate în cadrul proiectului dat și căile de soluționare a acestora.

A fost menționat că una din cele mai stringente probleme cu care se confruntă, la moment, instituția și care necesită a fi în regim de urgență soluționată este conectarea liceului la o sursă permanentă de electricitate. Fapt care, potrivit directoarei LT „Matei Basarab", Elena Gurin, creează impedimente majore pentru buna desfășurare a procesului de învățământ și activitatea în regim normal a instituției.

Potrivit antreprenorului, la moment, liceul este conectat la rețelele electrice pe o schemă temporară. Urmează însă ca instituția să fie racordată la rețelele de aprovizionare cu energie electrică pe schema permanentă având în vedere că necesarul de energie electrică a crescut dată fiind instalarea pe acoperișul clădirii liceului a unui sistem fotovoltaic.

Astfel, beneficiarul proiectului Consiliul Raional Basarabeasca, în gestiunea căruia se află clădirea liceului, este cel care trebuie să se adreseze la ANRE și să obțină permisiunea de racordare a instituției de învățământ la o reţea permanentă de distribuţie a energiei electrice.

La rândul său, și antreprenorul urmează să efectueze anumite retușuri și să ducă la bun sfârșit unele lucrări în cadrul proiectului dat, printre care cele de execuție a drenajului sistemului de ventilare, de pornire și punere în funcțiune a unităților de ventilare, de amenajare a teritoriului adiacent clădirii ș.a. Astfel încât, în termeni optimi, să fie înlăturate toate obiecțiile și neconformitățile care au apărut pe parcursul implementării proiectului dat ca urmare a necorespunderii documentației de proiect cu realitatea atestată la obiectul reabilitat și să fie desfășurată cât mai curând recepția la terminarea lucrărilor.

După o rundă de discuții și clarificări, s-a convenit ca, la 25 februarie a.c., să fie organizată o nouă ședință de lucru cu părțile implicate în procesul de implementare a proiectului de eficientizare energetică a Liceului Teoretic "Matei Basarab" din Basarabeasca, pentru a vedea cum s-au soluționat toate obiecțiile și neconformitățile semnalate.

Măsura investiţională „Sporirea eficienţei energetice a Liceului Teoretic „Matei Basarab" din oraşul Basarabeasca" a fost finanţat de Uniunea Europeană în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova", implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (actualmente Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale) şi sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare.

Ca urmare a măsurilor de eficienţă energetică, aproape 300 de elevi, profesori şi personal auxiliar vor beneficia de condiţii de educaţie îmbunătăţite şi de un mediu de studii confortabil. Instituţia de învăţământ va beneficia de măsuri de eficientizare energetică, precum reabilitarea acoperişului, izolarea pereţilor clădirii, înlocuirea geamurilor, reabilitarea sistemului de încălzire, asigurarea cu apă caldă şi rece, precum și renovarea facilităţilor sanitare în interiorul instituţiei.