Prima   -  Presa   -  Noutăți - Ședință de lucru cu beneficiarii proiectelor care urmează a fi finanțate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, în anul 2022, din raionul Leova

Ședință de lucru cu beneficiarii proiectelor care urmează a fi finanțate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, în anul 2022, din raionul Leova

   
11.02.2022   254 Accesări  

Directorul interimar al Agenției de Dezvoltare Regională Sud, Ion Pînzari a participat la o ședință de lucru cu beneficiarii proiectelor pentru care a fost aprobată finanțarea din Fondul Național de Dezvoltare Regională, pentru anul 2022, din raionul Leova.

Ședința a fost convocată  cu scopul de a informa APL-urile beneficiare despre finanțarea proiectelor pentru anul 2022, pașii care necesită de a fi întreprinși și responsabilitățile care le revin acestora atât în calitate de aplicanți căt și parteneri. De asemenea, beneficiarilor de proiecte le-au fost aduse la cunoștință prevederile contractelor de finanțare ce urmează a fi semnate în timpul apropiat.

În deschiderea ședinței, Directorul interimar al ADR Sud, Ion Pînzari, le-a adus la cunoștința aplicanților Decizia CNCDR din 01.02.2022 privind finanțarea alocată pentru proiectele de dezvoltare regională, pentru anul 2022.

Directorul ADR Sud a remarcat că decizia privind aprobarea finanțării pentru anul curent a fost luată după ce, în ședința sa din 12 ianuarie 2022, Cabinetul de miniștri  a aprobat  Documentul Unic de Program 2022-2024, care conține lista proiectelor prioritare de dezvoltare regională, ce urmează să fie finanțate din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), inclusiv și din alte surse de finanțare externă. 

Aplicanții din raionul Leova, proiectele cărora au intrat în DUP 2022-2024 și au fost selectate pentru finanțare în anul curent, au fost informați privind sumele care le vor fi alocate în 2022, conform Planului anual de finanțare.

Astfel, Primăria Tigheci, aplicant al proiectului „Construcția apeductelor magistrale Iargara-Borogani, Iargara-Tigheci și a rețelelor de apeduct interioare în localitățile Băiuș, Cociulia Nouă, Tigheci și Cuporani din raionul Leova", selectat în cadrul Apelului competitiv al proiectelor a proiectelor de dezvoltare regională pentru perioada 2021-2023, cu un cost total de 35.369.200,00 lei, a aflat că va beneficia în 2022 de alocații din FNDR în mărime de 6.650.707,24 lei.

Iar Primăria Tomai va primi, în decursul anului curent, pentru demararea lucrărilor în cadrul proiectului "Construcția apeductelor interioare în satele Tomai și Sărata- Răzeși, raionul Leova" o alocație în mărime de 5.556.007,00 lei, proiectul având un buget total de 32.480.020,00 lei.

Reprezentanților administrațiilor publice locale din raionul Leova le-a fost adus la cunoștiință, de asemenea, că, în anul curent, vor mai fi demarate lucrările de construcție în cadrul proiectului „Construcția apeductului magistral Sărata Nouă - Sărăteni cu conectarea localităților Seliște, Cazangic, Beștemac, Troian, Troița, Vozniseni, Sărăteni, Orac, Ceadîr, Colibabovca și Cneazevca, raionul Leova", cu un cost total de 50.221.107,00 lei.

Respectiv, proiectul, al cărui aplicant  este ADR Sud, a fost selectat în cadrul apelului pe listă și va fi implementat de instituția dată în limitele alocației de 6.911.822,97 lei care urmează a fi defalcată diin FNDR în acest scop.

Pe final, partenerii de implementare - APL de nivelele I și ADR Sud au convenit asupra acțiunilor ulerioare necesare de întreprins pentru demararea procesului de implementare a noilor proiecte de dezvoltare regională.