Prima   -  Presa   -  Noutăți - ADR Sud identifică oportunități de cooperare cu partenerii francezi în ceea ce ține de atragerea proiectelor pentru dezvoltare

ADR Sud identifică oportunități de cooperare cu partenerii francezi în ceea ce ține de atragerea proiectelor pentru dezvoltare

   
30.09.2021   761 Accesări  

Agenția Franceză pentru Dezvoltare (AFD) evaluează funcționalitatea și expertiza Agențiilor de Dezvoltare Regională din Republica Moldova în domeniile relevante pentru susținerea proiectelor de dezvoltare regională. Aceasta se întâmplă în contextul în care AFD a obținut, recent, mandat de intervenție pentru susținerea proiectelor de dezvoltare în Republica Moldova în domenii precum reîmpădurirea și irigarea; modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și a sistemelor de canalizare; interconexiunile electrice și eficiența energetică în clădiri. 

În această ordine de idei, directorul ADR Sud, Dna Olga Gorban, alături de reprezentanții Agențiilor de Dezvoltare Regională Nord și Centru, a avut miercuri, 29 septembrie 2021, o întrevedere cu reprezentanții Agenției Franceze pentru Dezvoltare (AFD). În cadrul acesteia, părțile au discutat despre structura și experiența ADR-urilor din Republica Moldova în implementarea proiectelor, despre implicarea acestor instituții în procesul de elaborare a principalelor documente strategice de planificare și programare la nivel național, regional și local.

De asemenea, noilor parteneri de cooperare ai Republicii Moldova le-au fost comunicate problemele care există în Regiunile de Dezvoltare ale Republicii Moldova și în Regiunea de Dezvoltare Sud în particular, posibilitățile limitate ale Fondului Național pentru Dezvoltare Regională de a le acoperi, precum și necesitățile de finanțare care ar permite modernizarea infrastructurii de apă și canalizare, îmbunătățirea mediului ambiant și eficientizarea energetică a clădirilor publice, utilizarea surselor alternative de energie și asigurarea condițiilor decente de trai ale cetățenilor.

Directorul ADR Sud, Dna Olga Gorban a salutat prezența echipei AFD în Republica Moldova și a exprimat deschiderea și disponibilitatea Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud de a identifica noi oportunități de cooperare cu partenerii francezi în ceea ce ține de atragerea proiectelor pentru dezvoltare.

Părțile au discutat despre dezvoltarea proiectelor de asistență externă în conformitate cu strategia regională a AFD, ce vizează trei domenii prioritare precum: reîmpădurirea și irigarea; modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și a sistemelor de canalizare; interconexiunile electrice și eficiența energetică în clădiri. 

Obiectivul misiunii de lucru a AFD constă în consolidarea dialogului cu Agențiile de Dezvoltare Regională și aprofundarea cunoștințelor privind organizarea instituțională a acestor instituții, atribuțiile de bază și domeniile de intervenție ale acestora. Toate acestea având drept scop final prospectarea și preindentificarea proiectelor naționale de dezvoltare, ce vor fi susținute cu suportul AFD. 

La finalul ședinței a fost salutat schimbul ulterior de informații întru stabilirea unei comunicări strategice dintre Agenția de Dezvoltare Regională Sud și AFD.

Menționăm că  Agenția Franceză pentru Dezvoltare (AFD)  este o organizație a guvernului francez care finanțează proiecte de dezvoltare durabile în țările în curs de dezvoltare.