Prima   -  Presa   -  Noutăți - Specialiștii ADR Sud își fortifică capacitățile de utilizare a datelor spațiale și a Sistemului de Informații Geografice (GIS)

Specialiștii ADR Sud își fortifică capacitățile de utilizare a datelor spațiale și a Sistemului de Informații Geografice (GIS)

   
29.09.2021   1441 Accesări  

În perioada 27-29 septembrie a.c., specialiștii ADR Sud din componența secțiilor Planificare  și cooperare regională și Managementul integrat al proiectelor participă la un atelier de instruire organizat în cadrul unui proiect moldo-ceh privind aplicarea Sistemul Informațional Geografic (GIS) în procesul de implementare a strategiilor de dezvoltare regională. Acest proiect își propune să contribuie la consolidarea capacităților actorilor de dezvoltare regională și la sporirea investițiilor în Regiunea de Dezvoltare Sud, în rezultatul programării eficiente.

În debutul sesiunii de instruire, Olga Gorban, director al ADR Sud, a declarat că instituția își manifestă susținerea plenară în vederea implementării cu succes, în sudul țării, a acestui proiect de dezvoltare a planificării srategice, sprijinit de Agenția Cehă pentru Dezvoltare. 

„Sunt sigură că noile cunoștințe și abilități obținute de specialiștii ADR Sud în cadrul acestui proiect de dezvoltare a planificării strategice prin utilizarea datelor geospațiale, ne vor permite să trecem la un nivel superior de implementare a proiectelor. Și astfel vom putea atrage investitori în Regiunea de Dezvoltare Sud", a menționat șefa ADR Sud.

În cele ce urmează, MSc. Antonín Kusbach, specialist GIS în cadrul Agenției cehe GEOtest, a oferit specialiștilor ADR Sud informații relevante despre GIS și QGIS, elementele de bază privind editarea datelor de tip vector și altele. De asemenea, specialiștii ADR Sud studiază teoria și realizează exerciții practice de utilizare a aplicației QGIS, un Sistem de Informații Geografice profesionist, ușor de utilizat, cu sursă deschisă, fiind bazat pe aplicații gratuite.

Ghidați de expertul ceh, reprezentanții ADR Sud învață cum să creeze hărţi și cum să opereze cu date de tip raster și PDF, precum și cu servicii de cartografiere şi surse OpenStreetMap. 

Specialiștii Agenției urmează să folosească aceste cunoștințe și practici în procesul de elaborare a planurilor regionale, dar și în prezentarea grafică a unor proiecte concrete. Ei consideră că rezultatele acestui proiect vor declanșa un nou tip de planificare strategică în Republica Moldova, Regiunea de Dezvoltare Sud devenind astfel mai atractivă pentru investitori.

Trainingul este organizat în cadrul proiectului „Dezvoltarea regională în Republica Moldova: suport privind implementarea strategiilor regionale folosind Sistemul Informațional Geografic (GIS)". 

Proiectul este finanțat de Agenția de Cooperare pentru Dezvoltare internațională a Republicii Cehe şi realizat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în parteneriat cu Agenția cehă GEOtest şi Agențiile de Dezvoltare Regională Nord, Centru, Sud și Găgăuzia.