Prima   -  Presa   -  Noutăți - Raportul auditului performanței implementării Strategiei naționale de dezvoltare regională (SNDR) pentru anii 2016–2020, prezentat în cadrul ședinței Curții de Conturi

Raportul auditului performanței implementării Strategiei naționale de dezvoltare regională (SNDR) pentru anii 2016–2020, prezentat în cadrul ședinței Curții de Conturi

   
14.07.2021   295 Accesări  

Curtea de Conturi a Republicii Moldova a examinat astăzi, 14 iulie, în ședință online, Raportul auditului performanței implementării Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională (SNDR) pentru anii 2016-2020.

La ședință au participat membrii Curții de Conturi, în frunte cu președintele acesteia, Dl Marian Lupu, reprezentanții Ministerului Agricuturii, Dezvoltării Regionale și Mediului - Dl Ghenadie Iurco, Secretar de Stat, Dl Igor Malai, șef Direcție Politici de Dezvoltare Regională, Dl Sergiu Tăbăcaru, șef intermar al Secției relații cu instituțiile de dezvoltare regională, directorii Agențiilor de Dezvoltare Regională Centru, Sud și UTA Găgăuzia, Viorel Jardan, Olga Gorban și Tatiana Donceva.   

Auditul a avut ca scop evaluarea performanței realizării obiectivelor prevăzute în Planul de acțiuni privind implementarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională pentru anii 2016-2020, a mecanismelor de realizare a acestora, precum și identificarea deficiențelor în procesul de implementare a Strategiei și impactul lor asupra obiectivului general.

La nivel național, instituțiile responsabile de coordonarea politicii de dezvoltare regională sunt Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale, Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și structurile subordonate, în speță Direcția politici de dezvoltare regională și Secția relații cu instituțiile de dezvoltare regională din cadrul MADRM. La nivel regional sunt 4 strategii regionale, cadrul instituțional pentru implementarea politicii fiind constituit din Consiliile Regionale pentru Dezvoltare Nord, Centru, Sud și UTA Găgăuzia și 4 Agenții de dezvoltare regională.

Principala sursă de finanțare a programelor şi proiectelor este Fondul Național de Dezvoltare Regională, fiind alocate anual din bugetul de stat mijloace financiare în sumă de circa 200 mil. lei. Totodată, pentru implementarea politicii de dezvoltare regională a Republicii Moldova sunt atrase și resursele partenerilor externi.

Evaluând gradul de realizare a Strategiei, CCRM a constatat că, pe parcursul implementării SNDR, în perioada anilor 2016-2020, toate regiunile Republicii Moldova au înregistrat rezultate modeste, confruntându-se cu provocări majore de ordin economic și social. Astfel, conform datelor Băncii Mondiale, produsul intern brut (PIB), raportat pe cap de locuitor, în Republica Moldova a rămas la cel mai scăzut nivel, comparativ cu alte țări din Europa Centrală și de Est. Totodată, mun. Chișinău generează cel mai mare PIB comparativ cu celelalte regiuni și contribuie cu aproximativ 60% în totalul PIB-ului, respectiv cea mai mare disparitate rămâne a fi între Chișinău si celelalte regiuni ale țării.

În cadrul elaborării noii Strategii, autoritățile implementatoare trebuie să identifice cele mai relevante și prioritare acțiuni, care vor asigura atât desfășurarea eficientă a politicii de dezvoltare regională, cât și obținerea unor rezultate performante, cu estimarea costurilor, reieșind din sursele de finanțare real disponibile.