Prima   -  Presa   -  Noutăți - A avut loc o nouă ședință a Comitetului Director al Acțiunii Uniunii Europene “Construcția infrastructurii de apă și canalizare și a eficienței energetice”

A avut loc o nouă ședință a Comitetului Director al Acțiunii Uniunii Europene “Construcția infrastructurii de apă și canalizare și a eficienței energetice”

   
09.07.2021   258 Accesări  

Comitetul Director al Acțiunii UE "Construcția infrastructurii de apă și canalizare (AAC) și a eficienței energetice în clădirile publice (EE)" s-a întrunit în ședință astăzi, 9 iulie, 2021, pentru a discuta despre progresul înregistrat în procesul de implementare a proiectelor de construcții din domeniile de referință, precum și despre perspectivele și pașii care urmează să fie întreprinși, în viitorul apropiat, pentru realizarea cu succes a obiectivelor trasate în acestora.

La ședință au participat Gintautas Baranauskas, șeful adjunct al Cooperării din cadrul Delegației UE în Republica Moldova, Ghenadie Iurco, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Cristina Otto, Manageruul Proiectului "Modernizarea Serviciilor Publice Locale (MSPL) din Republica Moldova", implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ),  Dietrich Hahn, șeful Unității de implementare a proiectului MSPL, directorii Agențiilor de Dezvoltare Regională Nord, Centru, Sud și Găgăuzia ș.a.

În deschiderea ședinței, Dl Ghenadie Iurco, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a mulțumit Uniunii Europene pentru cooperare și suportul financiar considerabil acordat regiunilor de dezvoltare din Republica Moldova în vederea reabilitării și modernizării infrastructurii de apă și canalizare, dar și creării condițiilor de educație îmbunătățite și unui mediu de studii confortabil pentru elevii și profesorii care își fac studiile și activează în cadrul instituțiilor de învățământ liceal din țară.

În cele ce urmează, Cristina Otto, manager al Proiectului "Modernizarea Serviciilor Publice Locale (MSPL) din Republica Moldova", a făcut o scurtă prezentare a proiectului și a măsurilor investiționale realizate în cadrul acestuia. Iar Dietrich Hahn, șeful Unității de implementare a proiectului MSPL/GIZ, a vorbit despre calendarul de implementare a proiectelor, bugetul alocat per fiecare măsură și despre co-finanțarea locală care urmează a fi efectuată, conform angajamentelor asumate, de către beneficiari.

La rândul lor, șefii Agențiilor de Dezvoltare Regională Nord, Centru, Sud și Găgăuzia au relatat despre faptul cum derulează proiectele, ce rezultate și indicatori-țintă au fost atinși până la moment, despre provocările și impedimentele cu care se confruntă, precum și despre măsurile pe care le întreprind pentru a-și onora angajamentele asumate față de finanțator și cetățeni, precum și pentru a asigura  buna desfășurare a proiectelor susținute financiar de UE.

Astfel, Olga Gorban, directoarea ADR Sud, a făcut o scurtă prezentare a proiectelor de AAC și EE care se implementează în Regiunea Sud, astfel încât partenerii au fost informați din prima sursă despre starea de lucruri la proiectele europene, progresul înregistrat și cooperarea ADR Sud cu autoritățile publice locale în vederea onorării de către acestea a obligațiunii de a contribui financiar la realizarea măsurilor de imbunătățire a infrastructurii de AAC și a celor de eficiență energetică în localitățile lor.

Amintim că Uniunea Europeană finanțează actualmente patru proiecte în sudul țării privind aprovizionarea cu apă, servicii de canalizare și sporirea eficienței energetice a clădirilor publice, prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Și anume: "Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă a localităților Iargara, Filipeni, Romanovca și Cupcui din raionul Leova";  "Extinderea sistemului de canalizare în oraşul Leova; Construcţia staţiei de pompare a apelor uzate în oraşul Leova"; Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic "Constantin Spătaru" din orasul Leova"; Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic "Matei Basarab" din orasul Basarabeasca".

În rezultatul implementării acestor proiecte, peste 64 de mii de cetăţeni din Regiunea de Dezvoltare Sud a ţării vor beneficia de condiţii moderne de aprovizionare cu apă şi servicii de canalizare. Totodată, două instituţii şcolare din raioanele Leova şi Basarabeasca vor beneficia, graţie suportului Uniunii Europene, de proiecte de eficienţă energetică.

Măsurile de eficiență energetică, care vor fi implementate în cadrul școlilor vor asigura condiții optime pentru activitatea profesională a personalului și studiile elevilor din mai multe localități. Îar în ceea ce ține de măsurile de aprovizionare cu apă și canalizare, principalele rezultate preconizate vizează îmbunătățirea infrastructurii pentru furnizarea serviciilor de aprovizionare cu apă și sporirea ratei de conectare a populației la acestea. Toate aceste măsuri vor contribui, eventual, la eliminarea disparităților rurale, dar și a celor urbane.