Prima   -  Presa   -  Noutăți - Cimișlia a găzduit cea de-a X-a ediție a Festivalului regional al orchestrelor de muzică populară, în memoria rapsodului Ion Popușoi

Cimișlia a găzduit cea de-a X-a ediție a Festivalului regional al orchestrelor de muzică populară, în memoria rapsodului Ion Popușoi

   
05.07.2021   508 Accesări  

Duminică, 4 iulie, la Cimișlia s-a desfăsurat Festivalul regional al orchestrelor de muzică populară, în memoria rapsodului "Ion Popușoi", ediția a X-a, eveniment cultural organizat de Secția Cultură, Tineret și Sport a Consiliului Raional Cimișlia în parteneriat cu Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial.

În cadrul acestui festival a fost comemorat vestitul muzician, interpret instrumentist, dirijor de orchestră, Ion Popușoi, dar si valorificată activitatea orchestrelor de muzică populară, a interpreților acordeoniști, întru promovarea creației muzicale autentice din subzonele Centru-Sud ale Republicii Moldova.  Sudul nu numai că  a valorificat costumul și cântecul popular ca simboluri identitare care ne reprezintă, ci, într-un context extraordinar, l-a sărbătorit pe cel căruia i-a fost sortit să cânte, să plece, dar și să rămână printre oameni - rapsodul cimișlian Ion Popușoi.

În deschiderea evenimentului, la care au fost prezenţi oaspeţi din întreaga ţară, vicepreședinții raionului Cimișlia, Vadim TORGAI și Tatiana ARAMĂ, au venit cu un cuvânt de salut în adresa tuturor participanților.

Fiind profesor la Școala de Arte din orașul Cimișlia, Ion Popușoi a contribuit la încurajarea și susținerea tinerelor talente. A cutreierat lumea pentru a transmite prin muzică zestrea strămoșească. Spunea că latura artistică l-a ales, iar muzica este pentru el un medicament. Despre începuturile sale muzicale, putem spune că s-a trezit cântând la acordeon pe când avea trei ani. A iubit viața și viața l-a iubit, într-atât de mult, încât l-a sorbit de lângă noi, dăruindu-i, astfel, nemurirea.

Ajuns la cea de-a X-a ediție, Festivalul de la Cimișlia a găzduit majoritatea orchestrelor de muzică populară cu titlul „model" din țară: "Crăişorii” (Drochia); „Struguraş” (Ungheni); „Busuioc Moldovenesc” (Sângerei); „Andrieş” (Hînceşti); „Червена китка” (Taraclia); „Doina Codrului” (Teleneşti); „ Rapsozii” (Cimişlia) ș.a. Astfel, prietenii și cei care l-au cunoscut, l-au strigat prin cânt, pe Ion Popușoi, îndemnându-l să revină, peste ani, măcar pentru încă o zi la cârma Orchestrei de muzică populară ,,Rapsozii".

Acest festival, pe lângă faptul că își propune să-l comemoreze pe rapsodul Cimișliei, are drept scop valorificarea muzicii populare, lansarea tinerelor talente, precum și realizarea schimbului cultural între etnii.