Prima   -  Presa   -  Noutăți - "Competente antreprenoriale"- sesiunea de instruire a meșterilor populari din Regiunea de Dezvoltare Sud a Moldovei și județele Vaslui și Galați, România

"Competente antreprenoriale"- sesiunea de instruire a meșterilor populari din Regiunea de Dezvoltare Sud a Moldovei și județele Vaslui și Galați, România

   
21.06.2021   262 Accesări  

În perioada 17-18 iunie 2021, grupul țintă, format din 20 de meșteri populari din Regiunea de Dezvoltare Sud a Republicii Moldova și județele Vaslui și Galați, România împreună cu echipa proiectului s-au întrunit pentru activitatea de Instruire rapidă nr.1 din cadrul proiectului „Renașterea meșteșugurilor populare autentice - moștenire culturală comună ca punct focal pentru dezvoltarea economică și turistică durabilă" ENI, Code 2SOFT/2.1.113. Proiectul este implementat de către Agenția de Dezvoltare Regională Sud din Republica Moldova, în calitate de Beneficiar Lider, în parteneriat cu Asociația „ART - Meșteșugurile Prutului" din Iași, România, în calitate de beneficiar partener.

Evenimentul s-a încadrat în multitudinea activităților proiectului menite să contribuie la realizarea obiectivului general al proiectului: Îmbunătățirea potențialului turistic a zonei transfrontaliere din Regiunea de Sud cu o nouă activitate economică legată de meșteșugurile tradiționale, ca modalitate de creștere a veniturilor din activitățile turistice și de păstrarea codului genetic al identității naționale a comunităților din ambele părți ale Râul Prut, care au moștenit patrimoniul cultural comun ca urmare a evoluției istorice.

Tematica instruirii a fost dedusă în urma evaluării nevoilor de instruire identificate în cadrul vizitelor echipei proiectului la domiciliul meșterilor populari de pe ambele maluri ale Prutului, desfășurată la sfârșitul anului trecut. În cadrul prezentei sesiuni cursanții au învățat de la un formator foarte competent și cu har, doamna Amalia Georgescu, cum sa își transforme  meșteșugul, de la o pasiune într-o afacere, care sunt factorii care stau la baza succesului in afaceri, formele juridice de organizare, elaborarea unui plan de afaceri, evaluarea personală a competențelor antreprenoriale și multe alte taine ale reușitei unei afaceri. De asemenea, în cadrul sesiunii s-a vorbit despre necesitatea asocierei meșterilor populari pentru a promova produsele meșteșugărești pe diferite niveluri.

Silvia Cozmîncă, președintele Asociației "Art - Mestesugurile Prutului" din România a menționat: "Am așteptat mult întâlnirea fizică a grupului țintă si a echipei de implementare pentru prima instruire rapidă. A fost o atmosferă de lucru interactivă foarte bună, cunoașterea reciprocă si schimbul de idei arată cât de necesară este o asemenea intalnire. Unitatea de limbă si tradiții, asemănări si deosebiri in existenta meșteșugurilor tradiționale au facut această întîlnire foarte instructiva si interesantă. Organizarea la standarde ridicate este rezultatul efortului echipei de proiect din Republica Moldova, cărora le aducem calde mulțumiri."   

O a doua sesiune va fi desfășurată în Iași și va fi axată pe Competențe de marketing privind autenticitatea și calitatea produsului, raportul preț - calitate, echilibrul  dintre autenticitate și cererea în evoluție a consumatorilor, promovarea patrimoniul cultural prin produsele meșteșugărești și păstrarea tradițiilor locale valorificate, în special, în scop turistic.