Prima   -  Presa   -  Noutăți - Grupul de lucru pentru elaborarea Programului Operațional Regional Sud (2021-2023) s-a întrunit în ședință

Grupul de lucru pentru elaborarea Programului Operațional Regional Sud (2021-2023) s-a întrunit în ședință

   
21.04.2021   929 Accesări  

Membrii Grupului de lucru pentru elaborarea Programului Operațional Regional (POR) Sud s-au întrunit miercuri, 21 aprilie 2021, în cadrul unei sesiuni online, pentru a definitiva prima variantă a celui mai important document strategic ce va fi implementat în Regiunea de Dezvoltare Sud, în perioada 2021-2023.

Din componența grupului de lucru responsabil de elaborarea POR Sud (2021-2023) fac parte reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), ai administraților publice locale de nivelurile I și II, sectorului asociativ și mediului de afaceri, care se regăsesc în componența Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Sud, precum și exponenți ai municipiului Cahul desemnat în calitate de oraș care tinde să devină pol de creștere.

Astfel, MADRM a fost reprezentat la ședința GL pentru elaborarea POR Sud de Andrian Pavlov, consultant principal al Direcției politici de dezvoltare regională. De asemenea, parte a grupului de lucru au fost și experții naționali Ana Mardare și Liviu Andriuță, care au ghidat Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud în procesul de elaborare a POR 2021-2023.

În cuvântul său de salut, Maria Culeșov, directorul ADR Sud, a relevat că Programul Operațional Regional este principalul document de programare la nivel regional, care asigură corespondența dintre Strategia Națională de Dezvoltare Regională (SNDR) și intervențiile programate la nivel de regiune. Astfel, la nivel regional, documentul transpune obiectivele SNDR, specificând mijloacele de intervenție și prioritățile pe termen mediu, în dependență de necesitățile de dezvoltare și provocările la nivel regional.

Maria Culeșov a subliniat că POR Sud nu este doar un document de programare al ADR Sud, dar este cel mai important document strategic regional, iată de ce este foarte important ca procesul de elaborare și implementare al acestuia să fie unul participativ, în cadrul acestuia făcând front comun și fiind implicate atât instituții ale statului, reprezentanți ai administrațiilor publice locale, cât și societatea civilă, mediul de afaceri din regiune.

În cele ce urmează, specialistele Secției planificare și cooperare regională din cadrul ADR Sud, Anastasia Rusu și Irina Coroian, i-au informat pe membrii GL că procesul de elaborare a POR Sud a inclus analiza situației socio-economice a Regiunii de Dezvoltare Sud, prioritizarea problemelor-cheie la nivel de regiune, definirea cadrului strategic, formularea obiectivelor și măsurilor pentru dezvoltarea regiunii, indicatori de impact, indicatori de rezultat, ținte și elaborarea planului de Implementare a POR Sud.

În cadrul sesiunii, persoanele responsabile din cadrul ADR Sud au comunicat participanților un șir de date privind discrepanțele care există, la ziua de azi, între municipiul Chișinău și celelalte regiuni ale Republicii Moldova. În mod special, au fost prezentate date detaliate privind dinamica regiunii în context național, dezvoltarea centrelor urbane, dezvoltarea provocărilor și oportunităților de relansare economică a regiunii și dezvoltarea infrastructurii tehnico-edilitare de bază în regiune, inclusiv în profil teritorial și după medii urban-rural.

La rândul lor, consultantul MADRM, Andrian Pavlov, expertul Liviu Andriuță ș.a. au venit cu unele sugestii, completări și recomandări în vederea îmbunătățirii principalului document strategic de programare a dezvoltării regiunii Sud pentru următorii trei ani.

De notat, că obiectivul general al POR Sud (2021-2023) este creșterea competitivității și ocupării forței de muncă a Regiunii de Dezvoltare Sud.

Pentru realizarea acestui obiectiv strategic, urmează să fie realizate trei obiective specifice: (1) Creșterea competitivității și ocupării forței de muncă; (2) Sporirea coeziunii teritoriale și prevenirea excluziunii și (3) Îmbunătățirea mecanismelor și instrumentelor de coordonare și implementare a politicii de dezvoltare regională.

După definitivarea primei variante a POR Sud, ADR Sud va organiza consultări publice pe marginea documentului strategic.

Ulterior, MADRM urmează să avizeze POR Sud, iar Consiliul Regional pentru Dezvoltare Sud - să aprobe documentul strategic, până la sfârșitul lunii mai a.c.