Prima   -  Presa   -  Noutăți - UE alocă 10 milioane EUR în formă de granturi pentru a stimula creșterea economică în primăriile din Parteneriatul Estic, inclusiv Republica Moldova

UE alocă 10 milioane EUR în formă de granturi pentru a stimula creșterea economică în primăriile din Parteneriatul Estic, inclusiv Republica Moldova

   
02.03.2021   551 Accesări  

10 milioane de euro sub formă de grant disponibile pentru municipalitățile țărilor Parteneriatului Estic. Comisia Europeană a anunțat alocarea de granturi pentru accelerarea creșterii economice în municipalitățile din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina . Conceptele de proiect urmează a fi depuse până pe data de 6 aprilie a.c.

Concursul se va desfășura în cadrul Inițiativei ”UE Primarii pentru Creștere Economică”. Inițiativa sprijină primăriile în conceperea Planurilor de Dezvoltare Economică Locală (LEDP), care își propun să stimuleze activitatea economică și să sprijine afacerile locale, care la rândul său duc la îmbunătățirea serviciilor locale și au impact asupra creării locurilor de muncă și includerii femeilor pe piața muncii.

În prima fază a inițiativei, finalizată până în octombrie 2020, peste 400 de primării din regiune s-au angajat să atingă obiectivele inițiativei, iar peste 230 planuri au fost concepute în conformitate cu orientările M4EG. Șaisprezece proiecte pilot sunt implementate în regiune. 

A doua fază își propune să sprijine implementarea planurilor de dezvoltare economică locală.  La această etapă începe pregătirea proiectelor de investiții și sprijin pentru inițiativele pilot. Va fi asigurat echilibrul geografic între țări și în interiorul țărilor, între capitale și regiuni.

Suma indicativă globală disponibilă în cadrul acestui apel pentru propuneri este de 10 milioane euro - 5 milioane EUR pentru Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia și Moldova, 4 milioane EUR pentru Ucraina și 1 milion euro pentru implementarea acțiunilor bazate pe Planuri de Dezvoltare Economică Locală. 

O sesiune de informare on-line va fi organizată în data de 4 martie a.c., la 13:00 CET.

Data limită pentru depunerea notelor conceptuale este 6 aprilie (ora 16:00 CET).

Ulterior, solicitanții principali, care au fost preselectați, vor fi invitați să depună o cerere completă. Mai multe detalii privind sesiunea informativă și procedurile de aplicare pot fi găsite aici: https://eeas.europa.eu/delegations/moldova/93813/node/93813_ro

Inițiativa Primarii pentru Creștere Economică sprijină orașele din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina pentru a facilita creșterea și crearea de locuri de muncă prin îmbunătățirea mediului de afaceri local, stimulând antreprenoriatul și atrăgând investiții pentru o dezvoltare economică durabilă.