Prima   -  Presa   -  Noutăți - ADR Sud a prezentat progresul înregistrat în implementarea proiectelor la reuniunea Consiliului de asistență externă în domeniul dezvoltării regionale

ADR Sud a prezentat progresul înregistrat în implementarea proiectelor la reuniunea Consiliului de asistență externă în domeniul dezvoltării regionale

   
09.09.2020   405 Accesări  

Marți, 8 sepembrie curent, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) a o organizat ședința Consiliului de asistență externă în domeniul dezvoltării regionale. Evenimentul a avut loc în format on-line și a reunit reprezentanții MADRM, ai instituțiilor partenere de dezvoltare externă și ai Agențiilor de Dezvoltare Regională. În cadrul videoconferinței, Agenția de Dezvoltare Regională Sud a prezentat portofoliul de proiecte cu finanțare externă, aflate în proces de implementare.

În debutul ședinței, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion PERJU a mulțumit partenerilor de dezvoltare pentru suportul acordat pe parcursul mai multor ani, precum și pentru disponibilitatea de a coopera în continuare și a susține dezvoltarea regională echilibrată în țara noastră.

"Grație suportului tehnic și financiar acordat de instituțiile pe care le reprezentați reușim să implementăm zeci de proiecte necesare pentru cetățeni, în domenii strategice pentru țara noastră, precum: îmbunătățirea serviciilor publice locale, aprovizionare cu apă și canalizare, eficiență energetică, revitalizare urbană etc. În același timp, prin politicile inițiate și promovate de MADRM ne dorim să impulsionăm dezvoltarea regională în Republica Moldova, printr-o nouă abordare integrată, racordată la standartele UE, și anume creșterea competitivității și dezvoltării durabile a fiecărei regiuni, ajustarea disparităților și creșterea calității vieții cetățenilor. Aceste aspecte sunt conforme noului concept al dezvoltării regionale în Republica Moldova", a menționat ministrul Ion Perju.

În cadrul aceleiași ședințe, Dorin Andros, secretar de stat responsabil de politicile în domeniul dezvoltării regionale și rurale la MADRM, a prezentat partenerilor de dezvoltare noul Concept a politicii de dezvoltare regională în țara noastră și, ca urmare, modificările survenite în Legea nr. 438 din 28.12.2006 privind dezvoltarea  regională. De asemenea, au fost abordate aspecte privind particularitățile noului Apel competitiv de selectare a proiectelor de dezvoltare regională, care urmează să obțină finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională în perioada 2021-2023.

În cadrul primului panel, dedicat progreselor obținute în domeniul dezvoltării regionale, Christina Otto, managerul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" (MSPL), implementat de GIZ Moldova în parteneriat cu MADRM și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), a prezentat progresele în implementarea proiectului.

Despre unele aspecte legislative privind politica de dezvoltare regională, precum și despre dezvoltarea noilor documente de planificare strategică în domeniu a vorbit Igor Malai, șeful Direcției politici de dezvoltare regională în cadrul MADRM. De asemenea, responsabilul a oferit detalii despre politica publică privind dezvoltarea urbană ]n Republica Moldova și cu referire la Programul Național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere în Republica Moldova.

În cadrul celui de-al treilea panel al evenimentului dedicat implementării proiectelor de dezvoltare regională din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) și din surse externe, directorul ADR Sud, Maria Culeșov, a prezentat proiectele aflate în proces de implementare în Regiunea de Dezvoltare Sud. Doamna Culeșov s-a referit la proiectele implementate de ADR Sud din sursele FNDR, precum și la cele patru proiecte de infrastructură finanțate în sudul Moldovei de Uniunea Europeană în cooperare cu proiectul MSPL.

Maria Culeșov a oferit detalii relevante pe marginea progresului înregistrat în realizarea a două proiecte de alimentare cu apă și sanitație în raionul Leova, precum  și a altor două proiecte de sporire a eficienței energetice în  instituțiile de învățământ Liceul Teoretic "Constantin Spătaru" dun orașul Leova și "Matei Basarab" din Basarabeasca. De asemenea, acesta a oferit detalii privind evoluția proiectului "Alimentare cu apă și canalizare în raionul Cahul", finanțat de Guvernul Federal al Germaniei prin intermediul B[ncii germane pentru Dezvoltare KfW.

Detalii despre proiectele prezentate de ADR Sud în cadrul  ședinței Consiliului de asistență externă în domeniul dezvoltării regionale le găsiți în fișierul atașat mai jos.

Results_of_the_implementation_of_financing_agreements_for_the_period_2020_-_2023.pdf