Prima   -  Presa   -  Noutăți - Săptămâna Europeană a Energiei Durabile, prilej de promovare a proiectelor și practicilor de succes din domeniul eficienței energetice, implementate în Regiunea de Dezvoltare Sud

Săptămâna Europeană a Energiei Durabile, prilej de promovare a proiectelor și practicilor de succes din domeniul eficienței energetice, implementate în Regiunea de Dezvoltare Sud

   
23.06.2020   493 Accesări  

Săptămâna Europeană a Energiei Durabile (EUSEW), marcată în perioada 22-26 iunie 2020, este o inițiativă a Comisiei Europene, lansată în 2006, cu scopul de a reuni sute de organizații și persoane din Europa și dincolo de frontierele ei pentru a încuraja schimbul de practici de succes și a inspira noi idei, de a contribui la realizarea obiectivelor Uniunii Europene cu privire la energie și climă, în ceea ce privește emisiile de gaze cu efect de seră, eficiența energetică și sursele de energie regenerabilă.

Eficienţa energetică şi energia regenerabilă sunt priorităţi nu doar pentru Uniunea Europeană, ci și pentru Republica Moldova, inclusiv pentru Regiunea de Dezvoltare Sud.

Strategia Energetică a Republicii Moldova până în anul 2030 și Planul Naţional de Acțiuni privind Energia Regenerabilă pentru anii 2013-2020 au stabilit obiective ambițioase apropiate de cele ale UE în vederea promovării energiei durabile pe teritoriul țării.

Instituțiile din Republica Moldova lucrează în comun cu partenerii internaționali pentru a atinge aceste obiective ambițioase care vor contribui la reducerea gazelor cu efect de seră și poluarea mediului. Acestea vor contribui, de asemenea, la crearea contextului pentru a produce în țară o energie mai ieftină, mai sigură și mai durabilă. Aceasta este un aspect cheie, care va aduce beneficii pentru toți cetățenii Republicii Moldova.

Republica Moldova depune eforturi considerabile pentru atingerea obiectivelor UE de îmbunătățire a eficienței energetice și promovare a energiei durabile în țară, din perspectiva angajamentelor asumate, aliniate la acquis-ul comunitar, și anume:

  • 20% din consumul de energie pe țară să provină din surse regenerabile până în anul 2020;
  • Cel puțin 10% din consumul total de combustibili să-i reprezinte biocombustibilii;
  • O reducere de cel puțin 20% a consumului primar de energie;
  • O reducere de cel puțin 25%, sub nivelul anului 1990, a emisiilor gazelor cu efect de seră.

 Actualmente, Uniunea Europeană finanțeaza în sudul țării două proiecte privind sporirea eficienței energetice a clădirilor publice, prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), în cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" (MSPL).

Este vorba despre proiectele "Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic "Constantin Spătaru" din orasul Leova" și "Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic "Matei Basarab" din orasul Basarabeasca", implementate de către Agenția de Dezvoltare Regională Sud.

Măsurile de eficiență energetică, care vor fi implementate în cadrul instituţiilor şcolare din raioanele Leova şi Basarabeasca, vor asigura un mediu mai bun și mai confortabil de învățământ pentru elevi și profesori. Ca rezultat, facturile vor fi mai mici, iar economiile - mai mari, acestea fiind utilizate pentru alte scopuri. Investițiile în domeniul eficienței energetice vor contribui inclusiv la eliminarea disparităților rurale, dar și a celor urbane.

Renovarea școlilor va dura până la sfârșitul anului 2021. Elevii, profesorii și angajații acestor școli vor beneficia de asigurarea cu apă caldă și rece la robinetele din interiorul școlilor, renovarea toaletelor în școli, ventilare îmbunătățită în sălile de studiu, etc.

La fel, școlile vor fi modernizate prin reabilitarea acoperișului, anveloparea pereților clădirii, înlocuirea geamurilor, reabilitarea sistemelor de încălzire, instalarea panourilor fotovoltaice, etc.

Un alt proiect ce tine de domeniul Eficiență energetică, implementat de ADR Sud în perioada 2017-2019, din sursele Fondului Național de Dezvoltare Regională este cel privind "Reabilitarea termică a clădirii IMSP „Spitalul raional Cantemir (bloc chirurgical)". Proiectul a prevăzut eficientizarea consumului de energie în blocul de chirurgie al Spitalului Raional Cantemir prin reabilitarea acoperișului clădirii, prin renovarea sistemului de ventilare, termoizolarea fațadei, efectuarea lucrărilor de tâmplărie și instalarea panourilor solare.

Ca rezultat al măsurilor întreprinse, circa 63 de mii de locuitori ai raionului Cantemir, care se adresează, astăzi, la Spitalul raional pentru a primi asistență și îngrijiri medicale, beneficiază de confort termic sporit și condiții mai bune pentru tratament.

În această ordine de idei, Maria Culeșov, director al Agenției de Dezvoltare Regională Sud, vine să menționeze următoarele: "Măsurile de eficiență energetică sunt recunoscute tot mai mult ca un mijloc de a ajunge la aprovizionarea sustenabilă cu energie, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, îmbunătățirea securității aprovizionării și reducerea costurilor. Iată de ce eficiența energetică este, prin urmare, o prioritate pentru noi, iar asemenea proiecte investiționale, cum este cel de eficientizare energetică a Spitalului raional Cantemir, finanțate din Fondul Național de Dezvoltare Regională, și cele de sporire a eficienței energetice a liceelor teoretice "Constantin Spătaru" din orasul Leova și "Matei Basarab" din orasul Basarabeasca, finanțate de Uniunea Europeană, sunt foarte importante și necesare".

Reiterând asupra faptului că implementarea măsurilor de eficiență energetică a clădirilor publice va avea un impact major asupra sectorului economic, dar și asupra calității vieții cetățenilor din Regiunea de Dezvoltare Sud, directorul ADR Sud a ținut să mulțumească partenerilor europeni pentru suportul acordat în creșterea condițiilor de viață pentru locuitorii țării noastre. În același timp, Maria Culeșov a îndemnat autoritățile administrațiilor publice locale să realizeze că cea mai sustenabilă energie este energia salvată, iată de ce e timpul pentru a economisi energie și a implementa, în acest sens, măsuri de creștere a eficienței energetice a clădirilor publice, conștientizând că viitorul aparține energiei durabile.