Prima   -  Presa   -  Noutăți - Sprijiniți de Agenția Cehă pentru Dezvoltare, specialiștii ADR Sud continuă instruirile în domeniul utilizării datelor geospațiale

Sprijiniți de Agenția Cehă pentru Dezvoltare, specialiștii ADR Sud continuă instruirile în domeniul utilizării datelor geospațiale

   
11.02.2020   307 Accesări  

Specialișii ADR Sud din componența secțiilor politici regionale și cooperare externă și management proiecte au reluat instruirile și participă, actualmente, la cel de-al șaselea atelier organizat în cadrul proiectului moldo-ceh privind aplicarea Sistemul Informațional Geografic (GIS) în procesul de implementare a strategiilor de dezvoltare regională. Acest proiect își propune să contribuie la consolidarea capacităților actorilor de dezvoltare regională și la sporirea investițiilor în Regiunea de Dezvoltare Sud, în rezultatul programării eficiente.

Instruirile au loc în cadrul proiectului „Dezvoltarea regională în Republica Moldova: suport privind implementarea strategiilor regionale folosind Sistemul Informațional Geografic (GIS)", finanțat de Agenția de Cooperare pentru Dezvoltare internațională a Republicii Cehe şi realizat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în parteneriat cu Agenția cehă GEOtest şi Agențiile de Dezvoltare Regională Nord, Centru, Sud și Găgăuzia. 

Specialiștii Agenției urmează să folosească aceste cunoștințe și practici în procesul de elaborare a planurilor regionale, dar și în prezentarea grafică a unor proiecte concrete. Ei consideră că rezultatele acestui proiect vor declanșa un nou tip de planificare strategică în Republica Moldova, Regiunea de Dezvoltare Sud devenind astfel mai atractivă pentru investitori.

Scopul proiectului constă în utilizarea activă a tehnologiei GIS și folosirea datelor spațiale pentru planificarea intervențiilor în regiuni. Respectiv, pînă la finele anului 2020, se propune implementarea a cinci proiecte cu folosirea metodologiei noi, unde vor fi antrenați atît reprezentanți ai MADRM, ai Agențiilor de Dezvoltare, cît și reprezentanți ai autorităților publice locale.

Pe parcursul anilor 2019-2021, Regiunea Sud va beneficia de asistență tehnică și consultativă din partea Agenției cehe GEOtest, iar specialiștii motivați să asimileze noua tehnologie vor fi ghidați în utilizarea noilor metode în elaborarea planurilor regionale, dar și prezentarea grafică a unor proiecte concrete.