Prima   -  Presa   -  Noutăți - Uniunea Europeană a lansat, la Cahul, programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”

Uniunea Europeană a lansat, la Cahul, programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”

   
20.01.2020   177 Accesări  

Uniunea Europeană (UE) a lansat vineri, 17 ianuarie, la Cahul, un nou program de susţinere a dezvoltării socio-economice a regiunilor Republicii Moldova: „EU4Moldova: Regiuni-cheie". Dintr-un buget total de 23,3 mln de euro, UE investește 22,8 mln pentru a stimula dezvoltarea economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni. 

Inițiativa EU4Cahul va implica, în perioada 2019-2025, municipiul Cahul și localitățile  învecinate din raion. Aceasta are menirea de a dezvolta serviciile publice şi a preveni schimbările climatice prin valorificarea inovaţiilor. 

„Municipiul Cahul are nevoie de susținere pentru dezvoltarea sa multilaterală. Vreau să mulțumesc UE si statelor-membre pentru selectarea localității și regiunii noastre ca zonă pilot pentru această asistență. Știm care sunt prioritățile noastre, avem proiecte pregătite și dorim să asigurăm partenerii noștri de responsabilitatea, transparența și integritatea în implementarea acestui program", a menționat Nicolae Dandiș, primarul municipiului Cahul.

„Programul „Regiuni-cheie” a UE este iniţiativa pilot care vă sprijină pe dumneavoastră în realizarea schimbărilor pozitive în comunităţi, în crearea împreună a altor iniţiative finanţate de UE  şi alte proiecte. Acesta este motivul pentru care veţi vedea în viitor sloganul „UE pentru Cahul”, pentru toate proiectele finanţate de UE în zona Cahul”, a declarat ambasadorul UE în Moldova, Peter Michalko.  

Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie" susține consolidarea coeziunii economice, teritoriale și sociale în Republica Moldova, prin facilitarea creșterii social-economice locale incluzive și durabile și îmbunătățirea standardelor de viață ale cetățenilor din cele două regiuni cheie: municipiile Ungheni și Cahul și localitățile învecinate.

Programul va susține cele două regiuni prin: eficientizarea guvernării - îmbunătățirea calității serviciilor și infrastructurii necesare; stimularea sectorului privat - sporirea investițiilor, îmbunătățirea economiei locale și crearea locurilor de muncă; încurajarea democrației participative - implicarea cetățenilor în procesele de guvernare democratică și consolidarea capacității acestora de a-și revendica drepturile.

Partenerii proiectului sunt Delegația UE în R. Moldova, UNICEF, ministerele Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Finanțelor, Economiei și Infrastructurii, Cancelaria de Stat, autoritățile publice centrale și locale din regiunile-cheie Ungheni și Cahul, grupuri și organizații ale societății civile, sectorul privat și asociații de afaceri, alte structuri, precum și cetățenii.

Evenimentul de lansare a programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie" a inclus mai multe activităţi cultural-artistice, cu participarea tinerilor şi elevilor din Cahul, artiştilor cahuleni şi originari din această localitate.