Prima   -  Presa   -  Noutăți - La Cahul a avut loc evenimentul de lansare a Campaniei Naționale DAR - Dialog Agricol Regional

La Cahul a avut loc evenimentul de lansare a Campaniei Naționale DAR - Dialog Agricol Regional

   
23.07.2019   1020 Accesări  

Astăzi, la Cahul, a avut loc evenimentul de lansare a Campaniei Naționale DAR - Dialog Agricol Regional, în cadrul proiectului „Parteneriat pentru dezvoltarea durabilă a mediului rural din România și Republica Moldova". Campania este organizată de Asociația Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni (AOAMP) în colaborare cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului din Republica Moldova (MADRM) și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România (MADR).

Prezent la deschiderea evenimentului, secretarul general de stat al MADRM, Iurie Ușurelu, a făcut referință la importanța acestui eveniment, atât pentru agricultorii din Republica Moldova, cât și pentru cei din România: "Cu toții suntem în situația cînd trebuie să practicăm agricultură performantă, deoarece condițiile piețelor de desfacere ne impun să gîndim la un alt tip de agricultură, pentru a avea în final un produs competitiv. Mulțumim organizatorilor pentru efortul de a iniția acest dialog important pentru fermierii de pe ambele maluri ale Prutului, astfel să ne implicăm activ în discuții, să preluam și să promovăm cele mai bune expemple pentru a soluționa problemele existente în acest sector", a specificat Iurie Ușurelu.

În același context, Valentin Alexandru Țachianu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale România, a reiterat importanța acestei forme de colaborare între agricultori: "Constat că problemele pe acest segment sunt similare. Una din cele mai importante care ne afectează pe toți sunt schimbarile climatice, care direct marchează calitatea și cantitate producției agricole. De aceea avem nevoie de metode eficiente pentru valorificarea produsului final. Aceste proiecte initiate azi sunt doar începutul, ele trebuie să continue și să se diversifice", a menționat oficialul român Valentin Alexandru Țachianu.

Mai informăm că agenda evenimentului a fost axată pe două componente: expertiza și dialog pe subiecte de interes, precum și abordarea necesităților și oportunităților investiționale regionale B2B și publice-private.

Activitățile planificate au avut drept scop facilitarea transferului de know how și crearea de conexiuni pentru parteneriate publice private, precum și în rândul antreprenorilor agricoli din cele două state vecine, pentru valorificarea oportunităților de investiții în agricultură.

Până la 9 august, a. c., în cadrul Campaniei Naționale DAR - Dialog Agricol Regional urmează a fi organizate în total 11 activități regionale. După Cahul, asemenea evenimente urmează să aibă loc la Cimișlia, Căușeni, Hâncești, Criuleni, Orhei, Strășeni, Edineț, Florești, Ungheni și Drochia. În cadrul DAR vor fi abordate provocările și oportunitățile sectorului agroalimentar din Republica Moldova, cu prezentarea experienței și expertizei României în dezvoltarea sectorului și mediului antreprenorial agricol.