Prima   -  Presa   -  Noutăți - A fost aprobat proiectul tehnic de execuție a lucrărilor în cadrului proiectului privind sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic "Matei Basarab" din orașul Basarabeasca

A fost aprobat proiectul tehnic de execuție a lucrărilor în cadrului proiectului privind sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic "Matei Basarab" din orașul Basarabeasca

   
19.07.2019   448 Accesări  

Membrii Comitetului Director Local (CDL) al proiectului  „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic "Matei Basarab" din orașul Basarabeasca" s-au întrunit, vineri, 19 iulie a.c., în ședință, pentru a face un bilanț al activităților realizate în prima jumătate a anului 2019 și a trasa sarcini de viitor pentru atingerea rezultatelor și obiectivelor propuse în cadrul proiectului dat.

În cadrul ședinței, organizate de ADR Sud în colaborare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova (MSPL), implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), membrii CDL au audiat raportul de progres al proiectului pentru trimestrul II al anului 2019. Totodată, acestora le-a fost prezentat proiectul tehnic de execuție elaborat în FAZA a III-a de compania "ARHIDEEA GRUP" SRL.

Vasilisa Gaibu, managerul local al proiectului, a prezentat principalele activitați desfășurate în decursul lunilor aprilie-iunie 2019 și a bifat progresul înregistrat în procesul de implementare a proiectului. Responsabila a menționat provocările și lecțiile învățate pe parcurs, totodată referindu-se la obiectivele și activitățile trasate pentru semestrul III al anului 2019.

În discursul său, managerul proiectului „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic "Matei Basarab" din orașul Basarabeasca" a relatat că, în perioada de raportare, au continuat lucrările de proiectare realizate de către compania "ARHIDEEA GRUP" SRL. Astfel încât, la 16 iunie 2019, raportul tehnic funcțional a fost prezentat în variantă inițială. După care, pe parcurs, acesta a fost analizat de beneficiar, specialiștii ADR Sud și experții GIZ și a necesitat  unele modificări și completări din partea proiectantului.

De asemenea, în scopul promovării eficienței energetice și sprjinirii inițiativelor de cooperare dintre părinții, profesorii și elevii LT „Matei Basarab", a fost organizată o ședință a comitetului părintesc al instituției, la care au fost discutate temele aferente proiectului, s-au colectat propuneri legate de implementarea proiectului, s-au adoptat decizii pe marginea îmbunătățirilor propuse de părinți,  etc.

Varianta finală a proiectului de execuție a lucrărilor a fost prezentată beneficiarului și echipei de implementare în cadrul ședinței Comitetului Director Local (CDL) al proiectului „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic "Matei Basarab" din orașul Basarabeasca".

Membrii CDL EE Basarabeasca au adresat o serie de întrebări pe marginea documentațieii tehnice, s-au informat în ceea ce privește costurile estimative ale lucrărilor care reies din devizele de cheltuieli, după care au aprobat Planul de acțiuni pentru trimestrul III al anului curent, care prevede, la următoarea etapă, verificarea și aprobarea proiectului tehnic de execuție, anunțarea și desfășurarea achizițiilor publice pentru contractarea lucrărilor de construcție, semnarea contractului de antrepriză și demararea propriu-zisă a lucrărilor.

Menționăm că măsurile de eficiență energetică, care vor fi implementate cu suportul Uniunii Europene în cadrul proiectului sus-menționat, urmează să asigure condiții optime pentru activitatea profesională a personalului și studiile elevilor LT „Matei Basarab" din orașul Basarabeasca. Totodată, va fi redus consumul anual de energie în instituția eficientizată energetic și emisiile anuale de CO2.

Proiectul „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic "Matei Basarab" din orașul Basarabeasca" este finanțat de Uniunea Europeană în cooperare cu proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova", care este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei  în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, Guvernul Suediei, Guvernul României și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare.