Prima   -  Presa   -  Noutăți - La Ștefan Vodă este în plină desfășurare procesul de elaborare a Programului de Revitalizare Urbană

La Ștefan Vodă este în plină desfășurare procesul de elaborare a Programului de Revitalizare Urbană

   
18.07.2019   1853 Accesări  

În data de 17 iulie 2019,  în incinta Primăriei Ștefan Vodă, a avut loc ședința Comitetului de Coordonare  a procesului de elaborare a Programului de Revitalizare Urbană a orașului Ștefan Vodă. La şedinţă au participat reprezentanţi ai administraţiei publice locale și instituţiilor din teritoriu, specialiști ai Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud și din cadrul Primăriei orașului Căușeni, alte persoane interesate.

În debutul şedinţei, Gheorghe Anghel, primarul orașului Ștefan Vodă, a ținut să menționeze că revitalizarea urbană este unul dintre domeniile, care merită atenție sporită din partea cetățenilor și autorităților publice locale ale Republicii Moldova. Potrivit edilului, pentru orașul Ștefan Vodă revitalizarea urbană oferă mai multe oportunități care, cu siguranță, odată ce vor fi folosite, vor conduce la o dezvoltare armonioasă a localității.

Primăria Ștefan Vodă a decis să se lanseze în această competiție conștientizând că astfel va putea rezolva, în primul rând, probleme de ordin social din zona de criză din urbă. Totodată, autoritățile publice locale speră că implicarea activă a cetățenilor în identificarea problemelor locale și elaborarea Programului de Dezvoltare Urbană va dezvolta esențial și va crește spiritul civic și responsabilitatea membrilor comunității.

La rândul său, viceprimarul orașului Ștefan Vodă, Sergiu Moloman, desemnat responsabil de de Revitalizarea Urbană în urbe, inclusiv de Program, a punctat asupra faptului că primii pași s-au făcut deja și că, în cele ce urmează, întreg orașul urmează să se implice într-un proces complex de lucru, care demarează cu elaborarea Programelor de Revitalizare Urbană.

De notat că, datorită experienței obținute de promoția orașelor participante în proces în anul 2018, orașul Ștefan Vodă beneficiază de o metodologie de lucru bine pregătită, care se bazează pe realitățile altor orașe din Republica Moldova. Totodată, eforturile administrației publice locale în atingerea obiectivelor de revitalizare urbană sunt susținute de specialiștii Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, implicați în proces, dar și de exponenții primăriilor orașelor care au beneficiat anterior de suport tehnic și financiar din partea Poloniei și care, actualmente, evoluează deja pe post de facilitatori.

Astfel, Oxana Cazacu, șefa Secției politici regionale și cooperare externă în cadrul ADR Sud, a prezentat conceptul de Revitalizare Urbană și a vorbit despre beneficiile proiectului, dar și despre pașii care urmează a fi întreprinși pentru atingerea de către autorități a obiectivelor stabilite.

Primăria Ștefan Vodă a prezentat mai multe variante de delimitare a orașului pe zone. Membrii Comitetului de Coordonare au analizat și s-au expus pe marginea exemplelor prezentate și au venit cu unele recomandări în ceea ce privește delimitarea zonelor în concordanță cu principiile descrise în Liniile Directoare privind Revitalizarea Urbană în Republica Moldova, elaborate de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), cu suportul experților din Polonia. S-a discutat, de asemenea, despre faptul care este procedura de colectare a indicatorilor de evaluare și care dintre aceștia ar putea fi cei mai relevanți în sensul în care să reflecte veridic situația socială. În această ordine de idei, Gheorghe Chirman, în calitate de reprezentant al Primăriei Căușeni și facilitator, a relatat despre experiența orașului său în elaborarea Programului de Revitalizare Urbană și a oferit o serie recomandări.

Participanții la ședință au discutat și despre natura intervențiilor în spațiul urban prin implicarea nemijlocită a cetățenilor - procesul și programul fiind concepute în concordanță cu necesitățile locuitorilor. Totodată, a fost constituită Comisia Consultativă care are rolul de a discuta şi identifica probleme realiste ale zonei de revitalizare, a formula şi prioritiza necesităţile de revitalizare, a identifica potenţialul de dezvoltare a zonei, a planifica idei de proiecte, a discuta şi consulta Programul de Revitalizare Urbană, a iniţia şi a se implica activ în acţiuni de revitalizare urbană.

Imediat după finalizarea ședinței, membrii Comitetului de Coordonare au efectuat o vizită în teren pentru a vedea 2-3 zone ale orașului Ștefan Vodă considerate degradate.

Amintim, că Primăria orașului Ștefan Vodă este beneficiar al proiectului nr. 309/2017/M3 „Suport pentru Guvernul Republicii Moldova în Implementarea Strategiei Naţionale de Dezvoltare Regională a Moldovei în domeniul politicii urbane şi de dezvoltare urbană", implementat de către Ministerul Investiţiilor şi Dezvoltării al Republicii Polonia în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului al Republicii Moldova şi Reprezentanţa Fundaţiei „Solidarity Fund PL" în Moldova.
Prin intermediul acestui proiect orașul Ștefan Vodă va beneficia de susţinere, inclusiv prin facilitarea procesului de elaborare a Programului de Revitalizare Urbană (PRU) şi implementarea instrumentelor de revitalizare urbană.

Programul de Revitalizare al orașului Ștefan Vodă va reprezinta un instrument al dezvoltării urbane durabile, care conţine un set de acţiuni asupra unei zone, pe o perioadă determinată de 3 - 5 ani, care are drept scop final reanimarea unei zone nevalorificate şi dezavantajate şi soluţionarea printr-un mod complex şi participativ a unor probleme importante ale oraşului, care vor contribui la dezvoltarea armonioasă a localităţii.

Articolul face parte din seria activităților implementate în contextul promovării abordării de Revitalizare Urbană în Republica Moldova cu suportul Programului Polonez de Cooperare pentru Dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone.