Prima   -  Presa   -  Noutăți - Grație suportului Uniunii Europene, antreprenorii din sudul țării au acces la servicii de consultanță standardizată în afaceri

Grație suportului Uniunii Europene, antreprenorii din sudul țării au acces la servicii de consultanță standardizată în afaceri

   
08.07.2019   299 Accesări  

Reprezentanții a opt centre de suport în afaceri din Regiunea de Dezvoltare Sud au participat astăzi, 8 iulie 2019, la o sesiune de informare dedicată instrumentelor utilizate în consultarea întreprinderilor mici și mijlocii. Evenimentul a fost organizat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), în cadrul proiectului „Poarta de Sud a Moldovei deschisă pentru Promovarea Afacerilor și Investițiilor", în parteneriat cu Proiectul de standardizare a Serviciilor Naționale de Sprijin al IMM-urilor.

Îmbunătățirea calității serviciilor prestate în cadrul centrelor de suport, perfecționarea profesională în procesul standardizat de consultanță în afaceri și facilitarea schimbului de bune practici au fost obiectivele de bază ale evenimentului.

În debutul întrunirii, Petru Gurgurov, director general interimar ODIMM, a prezentat principalele instrumente de suport oferite de instituție IMM-urilor și a subliniat importanța consultării antreprenoriale primare și secundare. „Serviciile de consultanța antreprenorială de calitate sunt determinante în lansarea sau dezvoltarea unei afaceri. Potențialii antreprenori sunt asistați și îndrumați în identificarea corectă a domeniului de activitate, a surselor de finanțare și a serviciilor suplimentare necesare. Aceste elemente sunt foarte importante pentru o afacere de succes", a ținut să menționeze șeful ODIMM.

La rândul său, Alexandru Ciobanu, șef al Centrului de Consultanță și Asistență în Afaceri (CCAA), a explicat celor prezenți etapele și instrumentele procesului de consultanță standardizat în afaceri, implementat de ODIMM și a vorbit despre conceptul extinderii acestor servicii în regiuni prin intermediul centrelor de suport în afaceri. Totodată, a prezentat și „Manualul serviciilor de consultanță", care va permite standardizarea serviciilor antreprenoriale în toate cele opt centre regionale.

În context, Takashi Kimura, expert al Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională (JICA), a prezentat un Plan de îmbunătățire a serviciilor de consultanță standardizate în afaceri, care urmează a fi implementat prin intermediul celor 11 incubatoare de afaceri. Planul a fost elaborat pentru o perioadă de doi ani și va fi pus în practică cu ajutorul partenerilor japonezi.

Precizăm că în luna aprilie, anul curent, în Regiunea de Dezvoltare Sud au fost înființate opt centre de suport în afaceri, care oferă atât servicii de consultanță pentru mediul de afaceri, cât și sprijin potențialilor antreprenori în inițierea și administrarea unei afaceri, contribuind astfel la dezvoltarea echilibrată și durabilă a zonei. Astfel, patru centre de suport în afaceri, create prin proiectul european „Poarta de sud a Moldovei deschisă pentru promovarea afacerilor și investițiilor", funcționează în cadrul Consiliilor raionale din Cantemir, Basarabeasca, Taraclia și Căușeni. Alte patru spații de pre-incubare își desfășoară activitatea în cadrul Incubatoarelor de afaceri din Cahul, Leova, Cimișlia și Ștefan Vodă.

Proiectul " Poarta de Sud a Moldovei deschisă pentru Promovarea Afacerilor și Investițiilor" își propune să contribuie la dezvoltarea unui mediu de afaceri competitiv în Regiunea de Sud prin consolidarea capacităților prestatorilor de servicii de suport în afaceri, precum și sporirea cererii de consultanță din partea IMM-lor. La fel în cadrul proiectul  se urmărește creșterea capacității instituționale în promovarea investițiilor în regiune.

Proiectul „Poarta de Sud a Moldovei deschisă pentru Promovarea Afacerilor și Investițiilor" este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul inițiativei „Primarii pentru creșterea economică" și implementat de Consiliul Raional Cimișlia în parteneriat cu Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și Agenția de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud). Bugetul total este de circa 336 mii euro, pentru o perioadă de implementare de 18 luni.