Prima   -  Presa   -  Noutăți - La Giurgiulești a fost marcată Ziua Dunării

La Giurgiulești a fost marcată Ziua Dunării

   
02.07.2019   885 Accesări  

Sâmbătă, 29 iunie 2019, în scuarul Primăriei Giurgiulești, raionul Cahul, a fost organizat un eveniment public pentru a marca Ziua Dunării. Un program de activități informative și culturale, expoziții în aer liber au avut scopul de a prezinta proiectele finanțate din programe internaționale destinate macroregiunii Dunării, dar și de a spori atenția opiniei publice asupra necesității protejării bazinului acestui fluviu şi de a reliefa îndatoririle şi responsabilitățile în vederea prevenirii poluării apelor cu substanțe periculoase mediului şi sănătății populației. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, primăria satului Giurgiulești, compania Danube Logistics și proiectul Inițiativa pentru Apă a Uniunii Europene (EUWI+).

La sărbătoarea consacrată Zilei Dunării au participat Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta MINCU împreună cu Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter MICHALKO, reprezentanți ai Agenției ”Apele Moldovei”,  Agenției de Mediu, Inspectoratului pentru  Protecția a Mediului, autorităților publice locale, societății civile și populația locală.

În mesajul adresat tuturor participanților, Ministrul Georgeta MINCU a vorbit despre importanța protecției resurselor naturale, despre suportul partenerilor de dezvoltare în protecția mediului și a subliniat că: ”Apa este ea de-a doua resursă naturală importantă de pe planetă. Fără apă nu supraviețuiește nimeni și nimic. Este important ca noi oamenii, cei mai mari utilizatori de apă de pe planetă, să exploatăm și să utilizăm rațional, dar mai ales să depunem eforturi pentru a proteja resursele de apă. Să creăm și să implementăm un management eficient al deșeurilor, să construim rețele de canalizare și stații de epurare, să dezvoltăm sisteme de monitorizare a calității mediului, să dăm dovadă de responsabilitate față de mediu și societate. Pentru acestea trebuie să muncim zi de zi împreună. Mulțumim partenerilor de dezvoltare pentru că ne ajută să aducem standardele europene de calitate la noi în țară”.

În același context, Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter MICHALKO a menționat: "Vin turiști din alte ţări dunărene, iar odată cu aceasta se dezvoltă economia locală, este bine şi că fluxul produselor importate şi exportate este posibil prin portul Giurgiuleşti, astfel există conexiunea cu transportul maritim şi riveran din Europa".

Ziua Dunării este marcată anual pe 29 iunie, începând cu anul 2004, când statele situate în Bazinul Dunării (Austria, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Republica Moldova, România, Republica Slovacă, Slovenia şi Ucraina), precum şi Comisia Europeană, au semnat la Sofia (Bulgaria), Convenţia privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea. Republica Moldova a ratificat Convenţia prin Hotărîrea Parlamentului Nr. 323 din 17.03.1999.

Astfel, 19 țări din Bazinul Hidrografic al fluviului Dunării sărbătoresc Ziua Dunării, cu scopul de a atrage atenția opiniei publice și a factorilor de decizie privitor la importanța râului Dunărea pentru dezvoltarea social-economică a macro-regiunii și necesitatea protecției fluviului.

Sursa: MADRM