Prima   -  Presa   -  Noutăți - Agenţia pentru Eficienţă Energetică oferă suport autorităților publice locale din Regiunea Sud în elaborarea Planurilor locale de acțiuni în domeniul eficienței energetice

Agenţia pentru Eficienţă Energetică oferă suport autorităților publice locale din Regiunea Sud în elaborarea Planurilor locale de acțiuni în domeniul eficienței energetice

   
21.06.2019   489 Accesări  

Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE), în calitate de autoritate administrativă în domeniul eficienței energetice, organizează, astăzi, 21 iunie 2019, la Cimișlia, un atelier de lucru cu tematica ,,Etapele practice pentru elaborarea Planului local de acțiuni în domeniul eficienței energetice (PLAEE)".

Atelierul se desfășoară în cadrul Săptămânii Europene a Energiei Durabile în Moldova, cu susținerea Proiectului ,,Suport pentru modernizarea sectorului energetic în Republica Moldova", finanțat de Uniunea Europeană. 

La eveniment participă managerii energetici din raioanele Cimișlia, Basarabeasca,  Leova, Cahul, Cantemir, reprezentanți ai primăriilor orașelor mari din aceste raioane, consultanți locali și naționali din cadrul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), specialiști ai ADR Sud și ADR UTA Găgăuzia, experți naționali și internaționali în domeniul Eficienței Energetice.

În cadrul acestui seminar,  participanții au fost familiarizați cu pașii practici și acțiunile care trebuie întreprinse de către managerii energetici pentru a elabora Planurile Locale de Acţiuni în domeniul Eficienţei Energetice (PLAEE) - începând cu stabilirea inventarierii clădirilor publice, a sistemelor de iluminat stradal etc., inclusiv prezentarea instrumentului de finanțare ,,Credite pentru conservarea energiei oferite de NEFCO". 

Tot astăzi, în cadrul aceluiași eveniment este organizată o expoziție în aer liber, unde sunt expuse cele mai răspândite tehnologii de producere a energiei din surse regenerabilă, care sunt disponibile pe piața locală și pot fi utilizate de consumatori.

De notat, că Republica Moldova importă circa 95% din resursele energetice necesare pentru acoperirea cererii de energie. Acest fapt determină vulnerabilitatea extremă a ţării în ceea ce priveşte securitatea energetică şi stabilitatea economică. Mai mult ca atât, ţara este dependentă în mare măsură de o singură resursă principală de energie, din moment ce gazului natural îi revine o cotă de aproximativ 60% din consumul total de energie . Astfel, lipsa resurselor energetice locale pune la încercare securitatea energetică a consumatorilor din Moldova.

Prin urmare, eficienţa energetică reprezintă o soluţie care poate contribui în mod semnificativ la depăşirea multor probleme precum: securitatea energetică, impactul creşterii preţurilor pentru energie şi emisiile de gaze cu efect de seră.

Elaborarea unui document de planificare pe termen mediu va oferi autorităților publice locale posibilitatea să fie identificate măsurile de eficienţă energetică pentru clădirile publice care au un consum imens de energie şi care, fiind renovate, vor oferi un nivel semnificativ de economisire a energiei pentru autorităţile publice care deţin clădirile respective.