Prima   -  Presa   -  Noutăți - Drumul spre Mănăstirea Chistoleni a devenit practicabil. Sfântul lăcaș așteaptă să fie vizitat de un număr cât mai mare de turiști

Drumul spre Mănăstirea Chistoleni a devenit practicabil. Sfântul lăcaș așteaptă să fie vizitat de un număr cât mai mare de turiști

   
18.06.2019   1918 Accesări  

Lucrările de construcție a drumului de acces spre Mănăstirea Chistoleni din satul Sadaclia, raionul Basarabeasca, sunt pe ultima sută de metri. Tronsonul este reabilitat aproape în întregime.

Acum patru luni, când au început lucrările de reparaţie, drumul spre Mănăstirea Chistoleni era impracticabil. În schimb astăzi tronsonul cu o lungime de 6 kilometri este aproape gata şi urmează a fi dat, în timpul apropiat, în exploatare.

Drumul de acces spre Mănăstirea Chistoleni are o lungime de 6 km și a fost construit, în variantă albă, în cadrul unui proiect investițional implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Sud, din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR).

Drumul spre Mănăstirea Chistoleni are un cost total de 8 milioane 924 170,22 de lei, în anul curent din FNDR fiind alocată pentru construcția lui suma de 6,613,205.43 lei.

Se estimează, că modernizarea drumului de acces spre Mănăstirea Chistoleni va facilita accesul turiștilor spre acest obiectiv turistic de interes local și national, dar și va contribui la sporirea atractivității turistice a zonei, contribuind la faptul ca sus-menționatul lăcaș sfânt să fie inclus în rutele turistice internationale.

Grație modernizării acestuia, va fi îmbunătățit accesul către sfântul lăcaș a unui număr de peste 30 de mii de cetățeni, dintre care circa 29 de mii sunt locuitori ai raionului Basarabeasca, ceilalți find din raioanele Cimișlia, Leova, Cantemir etc.

Mănăstirea Chistoleni este unul dintre cele mai vechi lăcașe sfinte din Sudul țării. Situată la 90 km de Chișinău și la circa 6 km de satul Sadaclia, raionul Basarabeasca, mănăstirea a fost înfiinţată în anul 1932 de Înalt Prea Sfinţitul Gurie (Grosu), Mitropolit al Basarabiei.

În anul 1942 din cauza războiului, mănăstirea a fost transformată în inchisoare pentru deţinuţi militari. După război aici erau aduşi şi deţinutii politici. Din 1950 pe teritoriul mănăstirii, a funcţionat un spital, iar după închiderea acestui spital, încăperile mănăstirii au fost folosite de gospodaria agricolă din localitate.

În această perioadă, mănăstirea a fost distrusă până în temelie, iar din ceea ce a rămas din edificiile ei, au fost construite câteva ferme. În anul 1997 cînd s-a redeschis, aici nu mai rămăsese piatră pe piatră din vechea aşezare monastică. În primăvara anului 1997 mănăstirea a fost reactivată ca mănăstire de maici cu numele „Mănăstirea Chistoleni".