Prima   -  Presa   -  Noutăți - Administrația publică a orașului Vulcănești și-a exprimat acordul de a participa în cadrul proiectului "Modernizarea serviciilor de alimentare cu apă în raionul Cahul"

Administrația publică a orașului Vulcănești și-a exprimat acordul de a participa în cadrul proiectului "Modernizarea serviciilor de alimentare cu apă în raionul Cahul"

   
26.02.2019   530 Accesări  

La 20 februarie a.c., la sediul ADR UTA Găgăuzia a avut loc o ședință de lucru la care au participat reprezentanți ai GIZ, ADR Sud, ADR UTA Găgăuzia și primarul orașului Vulcănești. Ședința a avut drept scop discutarea următorilor pași necesari de întreprins pentru integrarea orașului Vulcănești în proiectul "Construcția apeductului magistral Cahul-Lebedenco-Pelinei-Găvănoasa-Vulcănești (satele)-Alexandru Ioan Cuza și a rețelelor interioare ale satelor Lebedenco, Hutulu, Ursoaia, Pelinei, Sătuc, Găvănoasa, Vladimirovca și Nicolaevca", implementat de ADR Sud, cu asistență tehnică din partea Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în cadrul proiectului "Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova"și cu sprijinul financiar al Guvernului Elveției și Uniunii Europene.

Dietrich Hahn, senior consultant internațional MSPL / GIZ, a informat prezența despre faptul că prima etapă a acestui proiect, care prevede construcția apeductului magistral Cahul-Lebedenco, este deja în plină derulare. A doua etapă a proiectului - construcția magistralei de apeduct în localitățile Pelinei, Găvănoasa,Vulcănești și Alexandru Ioan Cuza, se află actualmente în faza de proiectare.

În plus, Dietrich Hahn a specificat că a fost aprobată finanțarea pentru realizarea lucrărilor de proiectare pentru conectarea gării Vulcanesti și a Zonei Economice Libere "Valcaneș" la rețeaua magistrală de apeduct Cahul-Pelinei-Găvănoasa-Vulcănești-Alexandru Ioan Cuza, ca parte a proiectului "Modernizarea serviciilor de alimentare cu apă în raionul Cahul". În acest context, este necesar să fie stabilite drepturile specifice, sarcinile și responsabilitățile care îi revin Primariei orașului Vulcănești și ADR UTA Găgăuzia în procesul de implementare a acestui proiect.

Victor Petrioglu, primarul orașului Vulcănești, și-a exprimat dorința și disponibilitatea de a pune în aplicare toate activitățile preconizate pe teritoriul administrativ al localității pe care o gestionează, ca parte a implementării acestui proiect. El a menționat că proiectul "Construcția apeductului magistral Cahul-Lebedenco-Pelinei-Găvănoasa-Vulcănești-Alexandru Ioan Cuza" este important pentru furnizarea apei potabile de înaltă calitate locuitorilor din orașul Vulcănești. În plus, elaborarea documentației tehnice pentru conectarea stației Vulcănești și a Zonei Economice Libere „Valcaneș"  va crea condiții pentru implementarea ulterioară a proiectului și furnizarea apei potabile de calitate pentru 128 gospodării și rezidenți ai ZEL „Valcaneș".

În urma întâlnirii, părțile au convenit ca, în viitorul apropiat, în cadrul ADR UTA Găgăuzia să fie pregătit un memorandum de colaborare care va reglementa relațiile dintre părțile interesate în implementarea măsurilor investiționale în municipiul Vulcănești.